European Media Partner
Gry Forsell lever här hästarna LIVSSTIL

Gry Forsell lever här hästarna

Gry Forssell har stor passion för hästar. Själv äger hon en, men hon rider andras. För att lära än mer om hästvärlden har hon nu startat Ridklubben.

Med två jobb, ett hus, två barn, en man och en hund så behöver jag inte så många fler

Många, åtminstone de morgonpigga, känner Gry Forssell genom hennes morgonprogram ”Gry Forssell med vänner” i Mix Megapol. Där har vi kunnat höra hennes röst i 15 år. Parallellt har Gry arbetat med TV, med program som ”Fångarna på fortet”, ”Grammisgalan”, ”Körslaget”, ”Gladiatorerna” och inte minst ”Sommarkrysset”, som hon fortfarande programleder i TV 4.

Sedan i våras går det också att lyssna på henne och kollegan Rebecca Lagin i ”Ridklubben”, en podd som görs ”av hästnördar för hästnördar”.

Att hästarna är av stor betydelse i Grys liv, blir tydligt då jag når henne i bilen, på väg till en fjordhästgård med snart tioåriga dottern Nikki, en solig vårdag.
– Vi ska rida ut i dag. Nikki har varit väldigt förtjust i fjordingar sedan en tid tillbaka. Senare i veckan är en hoppträning inbokad, säger hon förtjust.


Hästarna är hennes stora intresse, utan konkurrens.
– Med två jobb, ett hus, två barn, en man och en hund så behöver jag inte så många fler, säger hon med ett stort skratt.

Intresset har funnits sedan hon var sex år och började rida på Luleå ridklubb. När hon var elva köpte hon och hennes mamma en D-ponny tillsammans och sedan bytte de till stor häst.

Med ett litet uppehåll, då Gry tog ett sabbatsår och åkte till USA på grund av skoltrötthet, blev det träningar och tävlingar, tills Gry som 19-åring flyttade till Växjö där hon fått sitt första jobb på TV, på ungdomsredaktionen.

Efter tre avsuttna år, då hon flyttade till Stockholm 1995, sökte hon sig till stallet på nytt.
– Då blev jag medryttare till en häst och har sen varit det till olika hästar.

Gry och Nikki går på ridskola i Ågesta, där Gry rider för Kristian von Krusenstierna.

Det blir olika hästar hela tiden. Men Gry äger också en egen häst – en som hon själv inte rider.
– Neo är en tysk import som köptes in som treåring. Han är inriden i Gävle. Stor och spänstig och väldigt – i ögonfallande – fin.

När hon pratar om Neo, som egentligen heter Horsewealth Gracieux Noir, blir hennes röst om möjligt ännu mera glädjefull.
– Jag hittade honom i samband med att vi var nere på Falsterbo Horse Show förrförra sommaren. Då åkte vi till Douglas Lindelöws stall och Rebecca provhoppade honom.

Gry berättar att hon köpte Neo för att Rebecca Lagin skulle träna och tävla honom.
– Jag tycker det är roligt att hjälpa henne med en fin häst och för mig är det roligt att få en fot in i ridsport-Sverige. Det är kul att få hänga med och titta på tävlingar.

Och Gry själv, rider inte hon Neo?
– Inte mycket du, svarar hon med ett stort skratt: Han har så mycket kraft i sig, så när han brallar blir det inga små rörelser, det blir så yvigt. Men han är jättesnäll och jättefin.

LÄS MER: Nellie Berntsson ska starta eget

Rebecca Lagin och Gry har känt varandra i sex sju år. De jobbar tillsammans på Mix Megapol.
– Det är henne vi kallar Växelhäxan på radion. Hon är noggrann, duktig och rider jättefint.

Rebecca Lagin är även ridlärare. Hon är uppvuxen på Gustavsbergs ridskola, som ägs av hennes mamma, Cissi Lagin.

Utöver hästaffärerna har Gry och Rebecca alltså numera också en podd ihop.
– Vi gör det lite som ett hobbyprojekt, vi bjuder in dem som vi vill prata med.

I podden har vi kunnat ta del av intressanta samtal med bland andra Kristian Krusenstierna, Lotta och Kajsa Björe, Anna Hassö, Irma Karlsson, Nina Rademaekers och Malin Baryard. Det är en podd som vänder sig till såväl nybörjare som elitryttare.
– Man kan sitta och prata om hästar, teoretisera och fråga i hundra år.


Gry själv gjorde ”allt” i stallet när hon växte upp: ”Åt, ibland sov, skrattade, grät, tjuvrökte, tävlade, tränade, såg min första skräckfilm och kysste den där snygga killen som var så allergisk så han inte kunde komma in i stallet”. Stallet och ridklubben har format henne, menar hon.

Hon har mycket energi. Dagarna börjar tidigt, klockan 05.00 är hon på radion. Sändningarna av ”Gry Forssell med vänner” pågår mellan 06.00 och 10.00, och efter lite avrundning är hon klar vid lunchtid. Därefter väntar ofta TV-inspelningar.
– På sommaren gör jag ”Sommarkrysset” på TV 4, så det är svårt att hinna med Falsterbo.

Men hon är där när hon kan.
– Det bästa är själva känslan. Förra året var det så härligt väder. Vi hade hyrt ett hus och när man sitter där och grillar, så cyklar Malin och Henrik (Baryard Johnsson reds amn.) förbi på gatan och säger ”hej!”. Det är som ett stort hästkvarter. Det är så himla roligt med så många hästälskare som samlas på en gång – och alla ägnar sina liv, på något sätt, åt samma sak – alla på olika nivåer men experter i sitt universum. Text: Petra Carlsson

Fakta

Fakta:

Namn: Gry Forssell

Ålder: 46 år, har jobbat med TV sedan 1992.

Aktuell: Genombrottet kom 1995 då hon fick leda ”Sommartoppen” med Kaj Kindvall.

Spelar nu in säsong två av TV-serien ”Sveriges Bästa”, som uppmärksammar några av TV-historiens största ögonblick, som röstats fram av tittarna.

Podden: www.radioplay.se/podcast/ridklubben

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor