European Media Partner

Ryssland backar: Sverige är inte källan till nervgift

Ryssland tonar ner de anklagelserna som säger att Sverige skulle ha tillhandahålla nervgiftet som använder mot den ryske före detta spionen Sergej Skripal och dennes dotter. Rysslands ambassadör konstaterar: – Det var bara en gissning, rapporterar Expressen

Det var i den statsägda TV-kanalen Rossiya-24 som det ryska utrikesdepartementet framförde anklagelser om att Sverige skulle kunna vara källan till det nervgift som spreds i ex-spionens bil. Andra kandidater skulle kunna vara Slovakien, Tjeckien och Storbritannien.

Rysslands ambassadör, Viktor Tatarintsev kallades under tisdagen till ett möte med utrikesdepartementet för att svara på utspelet från Ryssland.

Ambassadören backar från att Sverige skulle vara källan, och ger följande kommentar till Expressen:
– Det var bara en gissning, det var ingen officiell förklaring från rysk sida.

Margot Wallström tycker att de ryska anklagelserna är grundlösa och märkliga:
– Jag tycket det är allvarligt. Det verkar ju vara et tsätt att dra uppmärksamheten från deras eget beteende och det är oacceptabelt, sa hon till TT under måndagen. 

Viktor Tatanintsev har i tidigare uttalanden lagt stor vikt vid att det är dags att Sverige och Ryssland sluter fred med varandra. I en debattartikel i Dagens industri tryckte ambassadören på att trots att vi har haft goda relationer med vårt stora grannland, finns det en utbredd ”rysskräck” i samhället i dag.

Viktor Tataraintsev uttrycker en önskan i sin text att återuppbygga en god relation mellan Ryssland och Sverige igen.

Det är oklart hur utvecklingen den gångna veckan har påverkat relationerna mellan länderna. 


Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor