European Media Partner
Så blev Island världens mest jämställda land SAMHÄLLE

Så blev Island världens mest jämställda land

Island. Landet är inte bara vikingar, fotbollsbragder och små hästar. Landet har en lång historia av jämlikhet mellan könen som går tillbaka ända till vikingatiden. Nu har man tagit det ett steg längre – genom att lagstadga för lika lön mellan män och kvinnor. 

Island är världens mest jämställda land, en titel man har förtjänat genom århundranden av kamp för jämställdhet mellan könen. Forskare menar att det hela tog sin början under vikingatiden, och beror just på vikingar. 

En stor del av de islädska männen var borta stora delar av året: på handelsresor, som fiskare eller plundrande vikingakrigare. För att samhället skulle kunna fungera utan männens inblandning tog kvinnorna större plats och tog ansvar för jordbruk, uppfostran, ekonomi och rättvisa.

Systemet har fortsatt att utvecklas under århundrandenas gång. De isländska männen la kanske vikingasvärden på hyllan, men fiskeindustrin har i många hundra år upptagit stora delar av befolkningen, vilket har lämnat utrymme för kvinnor att hävda sig, menar SVT. 

Helt jämställt var det dock inte. Året var 1975. Datumet den 24 oktober. De isländska kvinnorna hade fått nog av lägre löner och obetalt arbete i hemmet. En totalstrejk utlöstes. Som en person reste sig isländska kvinnorna från sina arbeten och i missnöje mot ojämställdheten. 90 procent av de isländska kvinnorna, 30 000 människor gick i strejk. 

Samhället stannande av. Förskolor, sjukhus, fabriker och företag stod stilla när den kvinnliga arbetskraften uteblev. I hemmen vägrade många kvinnor att städa och laga mat.
– Det var bra väder. Jag minns att det var soligt. Lite kallt men vindstilla. Det var inte så blåsigt som det brukar vara, säger Auður Styrkarsdottir i en intervju med ETC.

Målsättningen var tydlig: Lika lön för lika arbete. Islands storlek var en viktig faktor för framgången, menar Auður Styrkarsdottir:
– Island är ett litet land med 300 000 invånare, och då finns möjligheter att dra en idé och få stort genomslag snabbt. 1975 blomstrade vårt arbete. Den 24 oktober, då exploderade det.

Arbetet bar frukt. Bara fem år efter storstrejken fick Island en ny historisk ledare.
Vigdis Finnbogadottir blev vald till president och blev med det Europas första kvinnliga president – och världens första kvinnliga demokratiska statsöverhuvud. 

Kampen för jämställdhet har inte stannat av i Nordens mest jämställda land. Tidigare i år blev Island det första landet i världen med lagstadgat beslut om att kvinnor och män ska ha samma lön för samma arbete. 

Lagen säger att alla isländska myndigheter och företag med minst 25 anställda ska erbjuda samma lön till kvinnor och män med samma arbetsuppgifter till 2022. De företag som inte följer reglerna kommer tvingas att betala dryga böter. 

Dagny Osk Aradottir Pind är styrelesemedlem i organisationen för kvinnliga rättigheter på Island, IWRA.
– Den nya lagen är en mekanism för att säkerställa att kvinnor och män betalas lika. Lagen har sagt att vi borde tjäna lika mycket, men lönegapet har fortfarande funnits där. Den nya lagen kommer förhoppningsvis att ändra på det. 


Island. Landet är inte bara vikingar, fotbollsbragder och små hästar. Landet har en lång historia av jämlikhet mellan könen som går tillbaka ända till vikingatiden. Nu har man tagit det ett steg längre – genom att lagstadga för lika lön mellan män och kvinnor.

Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor