European Media Partner

Så firas alla hjärtans dag över hela världen

Alla hjärtans dag firas över hela världen. Rosor, choklad och romantiska middagar ligger kanske oss närmast till hands, men högtidsdagen firas på olika sätt över hela världen. Vi har listat våra favoriter. Hur firar du? 

Danmark: 

I Danmark började man fira alla hjärtans dag under 1990-talet. Precis som i Sverige skickar man kärleksbrev till människor man tycker om, men med en twist: I stället för att ge någon röda rosor, ger man sina nära och kära pressade snödroppar. Dessutom finns det en tradition där män ger kvinnor "gaekkebrev", ett brev som skrivs på rim. Avsändaren till brevet är anonym – och om kvinnan kan lista vem som skrev brevet, får hon ett påskägg som pris! Frankrike: 

Frankrike är enligt många kärlekens land, med sina många romantiska destinationer. Därför är det ingen överraskning att man har firat den fjortonde februari under många hundra år. 
Enligt sägnen kommer det traditionella kortet från att Charles, hertig av Orleans, skickade kärleksbrev tills sin fru medan han var fängslad i London år 1415. 

En annan tradition i Frankrike var att kvinnor samlades runt stora eldar – för att elda upp bilder på män som har sårat dem under det gångna året. Medan de eldade bilderna skulle man ropa förolämpningar mot det motsatta könet. Det är oklart hur populär traditionen är i dag. Sydkorea: 

I Sydkorea räcker det inte att fira under en dag. Man firar kärleken löpande från februari ända till april, genom att ge varandra små presenter. Enligt traditionen ska kvinnorna börja, genom att ge sina nära och kära godis och blommor den fjortonde februari. En månad senare, i mars, är det männens tur. Under "White day" ska de överösa sina fruar och flickvänner med presenter. 
De som inte har någon att fira med, får sin chans den fjortonde april, under "The Black day". Då samlas singlar för att sörja sin ensamhet genom att äta skålar med "jajangmyeon", svarta bönnudlar. Wales: 

Walesarna går emot strömmen. Där firar man inte helgonet Valentin, utan Sankt Dwynwen som är Walesarnas kärlekshelgon. De har också en helt annan dag för firandet, den 25e januari. 
Blommor och choklad passar inte in i det här firandet. I stället ger man sina nära och kära en kärlekssked. Ända sedan 1600-talet har män snidat vackra skedar och gett i present till sina älskade. 
Symboler och mönster med olika innebörder snidades in i skedarna: Hästskor för tur och nycklar för att symbolisera nyckeln till en mans hjärta. Kina: 

Motsvarigheten till Alla hjärtans dag i mittens rike kallas Qixi, eller den sjunde nattens festival. Festivalen utspelar sig den sjunge dagen, den sjunde månaden varje år. Enligt sägnen firar man att  Zhihu, dottern till den himmelske kungen blev förälskad i en fattig koherde. De gifte sig och fick tvillingar. När den himmelske kungen fick reda på detta skickade han sin drottning ner till jorden för att hämta tillbaka sin dotter till himlen. När kungen kungen fick höra barnens klagande skrik bestämde han att prinsessan fick träffa sina kära en gång om året, under Qixifestivalen.

Under firandet offrar kinesiska kvinnor meloner och andra frukter till prinsessan, för att öka chanserna att träffa en god man.


Alla Hjärtans dag

Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor