European Media Partner

Så kan du undvika inbrott i vinter

Vintern närmar sig och mörkret faller. Nu kryper de fram och slår till allt oftare – inbrottstjuvarna. Det finns dock ett flertal tips och råd som hjälper dig att skydda ditt hem mot oönskat besök i skymningen.

”Be grannar att tömma brevlådan, fylla soptunnan och skotta snö när du åker bort.”

Undersökningar visar att en ensam pensionär som tar tunnelbanan mitt på blanka dagen är räddare att bli överfallen än en man i 30–40 årsåldern som berusad vandrar hemåt genom en mörk park en fredag kväll. Här talar man om subjektiv- och objektiv trygghet. Mannen i parken löper störst risk att bli rånad men känner sig tryggare än den äldre damen på tunnelbanan.

Även vad gäller bostäder finns det de objekt som rent statistiskt löper större risk än andra att bli utsatta för inbrott. Inbrottstjuvar undviker till exempel generellt alltid bostäder där det finns synliga larm installerade. Man talar dock om olika typer av brottsutövare. Dels har vi den så kallade impulstjuven. Här är det inte sällan ett drogmissbruk som ligger till grund för inbrotten och det handlar ofta om stölder av kontokort, hemelektronik och kontanter. Detta är ensamvargar, oftast män, som tenderar att åka fast efter ett begränsat antal inbrott.

En helt annan typ av inbrottstjuvar är ligorna. Det handlar ofta om utländska grupper som kommer till landet för att säsongsjobba. Dessa arbetar väldigt strukturerat och oftast är det stora organisationer som ligger bakom jobben och sköter allt vad gäller logistik, research, undangömmande av stöldgods, med mera. Om man lyckas gripa en av dessa ligor kan det ha dramatisk effekt på statistiken eftersom de när de väl kommit hit är väldigt aktiva. Bara genom att gripa en grupp kan man således potentiellt förebygga hundratals inbrott.

– En svag punkt i brottsbekämpningen är att de här ligorna knyts till för få brott och påföljderna blir därmed för låga och för svaga, säger Björn Eriksson, ordförande för säkerhetsbranschen och f.d. Rikspolischef.


Björn berättar att
det som är mest effektivt mot inbrottstjuven är larmet och helst ett larm som är kopplat till en åtgärd. Exempel på detta är hemlarm som alltid är uppkopplade mot en larmcentral som direkt kan skicka väktare och polis till platsen om något skulle inträffa.

Många moderna larm har i dag även både en applikation och en så kallad panikknapp som kan utlösa ett tyst larm om du inte skulle ha möjlighet att ringa 112.

Det finns även de larm där brandvarnare och kamera kopplats ihop så att larmcentralen skickar brandkåren direkt när det börjat brinna. Detta är en riktigt bra livförsäkring, särskilt om det börjar brinna när du ligger och sover.

Något annat, förutom larmet, som generellt sett avskräcker inbrottstjuven från att försöka ta sig in är säkerhetsdörren. Här finns det olika typer och prisklasser men alla säkerhetsdörrar försvårar och förlänger processen för brottsutövaren. Andra enkla tips på hur man kan hålla tjuvarna borta är till exempel att se till att ha ordentlig belysning runt huset, detta är viktigt speciellt nu när vi går mot mörkare tider. Se även till att ha olika tider på dina timers för olika rum, detta avskräcker åtminstone impulstjuven menar Björn. Han berättar att knepet helt enkelt är att få det att se ut som om någon alltid är hemma.

– Be grannar att tömma brevlådan, fylla soptunnan och skotta snö när du åker bort, säger han.


Björn menar att grannsämja och observans kan lösa mycket och tycker även att man borde bygga samhällen som försvårar för tjuven med till exempel lägre häckar och belysning så att man inte kan gömma sig. Säkerhetsbranschen rekommenderar alla, såväl företag som privatpersoner, att alltid koppla på larmet – även om du bara ska vara borta en kort stund.

– För glöm inte; ett inbrott kan vara över på fem minuter, avslutar Björn. 

Dela artikeln

Journalist

Åsa Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor