European Media Partner
Lev det ljuva livet i Portugal SENIOR

Så lever du det ljuva livet i Portugal

Portugal ligger högt i popularitet bland svenskar som tar med sig pensionen till varmare breddgrader. Fördelaktig skattelagstiftning är en av anledningarna, men landet har mycket mer att erbjuda.

Enligt en nyligen gjord undersökning är 660 000 svenskar bosatta i utlandet och 120 000 personer i utlandet tar emot svensk pension. Inom EU gör det ökade samarbetet länderna emellan det allt enklare att bosätta sig i ett annat land inom unionen. Populära länder att tillbringa ålderns höst på är länder med varmt klimat, stabilt politiskt läge, fördelaktig skattelagstiftning, bra kommunikation och stabil infrastruktur.

Landet med högst medelålder för svenskfödda utvandrare 2013 är enligt Statistiska Centralbyrån Portugal. Att landet har blivit populärt att flytta till för personer i pensionsåldern kan delvis antas bero på den fördelaktiga skattelagstiftning som infördes 2009. Den enda skatt som utfaller för pensionärer som flyttar på heltid till Portugal är de 20 procent SINK-skatt man utan undantag betalar på sin allmänna inkomstpension. I Sverige kan skatten vara högre än så.


Men det är inte bara skattefördelar som får folk att vilja bosätta sig i Portugal. Tvärtom är det kultur, natur, socialt liv och ett jämt klimat med varma somrar och milda vintrar som är de största lockelserna. Lokalbefolkningen har rykte om sig att vara ärliga och trevliga och överlag är engelskkunskaperna bra. Sjukvården är gratis i Portugal och ifall man via Försäkringskassan registrerar sig för S1 behåller man även rätten till sjukvård i Sverige. På så vis har man inget behov av privat sjukförsäkring, utan klarar sig bra med offentlig sjukvård.

LÄS MER: Portugal är fint – men det är också den svenska sommaren. Se våra bästa sommartips här.

I Portugal finns många genuina byar och städer där livet går sin gilla gång året runt. Populärast bland utlandssvenskar är att bo på kustnära orter. En av de stora fördelarna med en lång, oinskränkt kust mot Atlanten är strandliv och fantastiska vyer över horisonten. En annan är att man var som helst längs kusten kan njuta fantastisk färsk fisk och skaldjur.


Estoril och Cascais, den senare en fiskeby från 1300-talet med gammal stadskärna och vindlande kullerstensgränder, samt Lagos, Albufeira och Tavira på Algarvekusten är mycket populära åretruntdestinationer. Lagos med sin fina stadskärna är en gammal fiskeby som nu fått ny marina, Albufeira är en storstad som har allt. Båda städerna har fantastiska stränder, medan pittoreska Tavira har exotiska sandbankar som man tar sig till med tåg, båt eller bro. Oavsett om man väljer stad eller by bor man normalt sett bland portugiser, inte i svenskbyar. Detta, samt befolkningens relativt goda engelskkunskaper, gör det lätt att lära känna människor och komma in i det portugisiska samhället.

Genom att besöka olika platser och hyra bostad under en period kan man bilda sig en uppfattning om var man vill bo. När man väl bestämt sig är det viktigt att sätta sig in i lagar och regler i landet, och här kan ambassaden ofta vara behjälplig. Genom att kontakta Skatteverket kan man även få svar på i princip alla frågor angående utlandsflytt och pension innan man tar steget att bli utlandssvensk.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor