European Media Partner

Så tränar vi oss yngre


Kroppen består av gener som med tiden bryts ner och därför förändras vi när vi blir äldre. Forskning visar dock att vi själva kan påverka förloppet på så mycket som en tredjedel av dessa gener – detta med träning.

”Kör powerträning under ett år och kroppen blir tio år yngre.”

Mattias Sunneborn, friidrottare och olympisk finalist med både ett EM-guld och ett VM-silver på meritlistan, brinner verkligen för att vi ska förstå vikten av att träna.
– Det händer så otroligt mycket i kroppen både fysiskt och psykiskt. Effekten är helt enorm, säger han.

Mattias menar att det är viktigt att få rutin på sin träning, tre gånger i veckan á 60 minuter, oavsett om man känner för det eller inte.
– Skriv upp dagar och klockslag i kalendern, vänta inte på att bli motiverad, säger han.

När kroppen åldras är det framför allt de snabba muskelfibrerna som förtvinar och för att aktivera dessa måste man ägna sig åt så kallad powerträning. Powerträning kan till exempel innebära pass med vikter, olika hopp, snabba korta lopp och kast med medicinboll.
– Jag rekommenderar oskonsam träning där man ändå håller ihop. Skonsam träning, som simning och cykling, kan man göra för att det är skönt och att promenera är vardagsmotion, förklarar Mattias.

Det bästa för kroppen som senior är att träna korta intervaller och att hoppa på olika sätt, då detta förebygger benskörhet. Under sina seniorpass fokuserar Mattias på de fem fysiska egenskaperna; snabbhet, styrka, rörlighet, kondition och koordination. Allt från jogging, styrketräning och hjulning.
– Kör powerträning under ett år och kroppen blir tio år yngre, säger han.

Det är viktigt att ha i åtanke att kroppen, ju äldre den blir, behöver längre återhämtning och som senior bör man därför inte träna lika ofta som när man var yngre. För att orka träna är det också viktigt att ha en stabil grund att stå på, både mentalt och fysiskt. Om man till exempel börjar dagen med en promenad får du igång produktionen av dopamin, det så kallade lyckohormonet, och du skapar på så sätt rutiner som gör dig lyckligare.

Mattias menar också att man bör tänka aktivt på vem man umgås med och att dessa personer har en positiv inverkan på en. Själv kör Mattias även, som han uttrycker det, någon slags hjärntvätt med personlig utveckling och just nu lyssnar han dagligen på The Power av Rhonda Byrne. Den fysiska grunden för att orka träna handlar om prehab och kost. Så kallad prehab i form av massage, varma bad och bastubad gör kroppen mer rörlig.

Ju äldre man blir, desto noggrannare måste man vara med sin kost, menar Mattias.
– Kroppen har svårare att ta upp protein ju äldre man blir, därför tycker jag att man ska äta maximalt fyra gånger om dagen och kanske hoppa över en måltid lite då och då. På så vis får kroppen gott om tid att återhämta sig eftersom det finns en risk att man stoppar i sig mer än vad man kan göra av med, säger han.

– Skriv ner dina mål på en lapp! Om du missar en träning eller känner att du inte utvecklas tillräckligt snabbt, är det viktigt att du inte grunnar så mycket över det. Ta nya tag direkt bara! 

Dela artikeln

Journalist

Åsa Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor