European Media Partner

Säg ja till en smartare vardag

Internet gav oss en ny värld och i dag är det till och med svårt att förstå hur vi gjorde innan smarta mobiler, datorer och internet.

Under begynnelsen av internet på nittiotalet upplevdes den med viss skepsis. I dag är det digitala samhället vår vän och vårt hjälpmedel i vardagen. Unga som äldre, alla lever vi mer eller mindre i en digitaliserad värld, och vi använder dagligen olika tjänster och hjälpmedel.

Vi betalar räkningarna, parkerar bilen, bokar semester, handlar maten, umgås via sociala medier och mycket annat genom mobilen eller datorns tjänster.

Hur ser då internetanvändandet ut för Sveriges seniorer?

För de över 55 år har tillgången till internet ökat stadigt med några procentenheter varje år. Bland de som är 66–75 år, var det nästan två tredjedelar som hade internet i hemmet 2010. Sex år senare, 2016, är siffran 93 procent i denna åldersgrupp. Bland de som är 76 år eller äldre, är det nu mer än hälften som säger att de har tillgång till internet i sin hemmiljö.

Ett alternativ till dator kan vara en surfplatta som är mer behändig, och är en värdig ersättare som gott och väl kan räcka. Till exempel för att läsa e-posten eller se på bilder eftersom skärmen är tillräckligt stor och tydlig. Till plattan kan man också köpa till ett riktigt, fysiskt tangentbord om den inte levereras med ett sådant.

Här är några tips på appar och digitala lösningar i vardagen.

Swish

En app som knappast undgått någon. Uttrycket ”att swisha” bör till och med få en plats i ordböckerna.

Det är en mobil betalningslösning som gör det möjligt för dig att snabbt, enkelt och säkert föra över pengar direkt från ditt eget bankkonto till en annan persons konto bara genom att ange mobilnumret.

Mobilt BankID är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor med vilken du kan legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du kan dessutom använda Mobilt BankID för att legitimera dig på fler ställen som Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Köp din resa med mobilen. Miljontals människor åker med kollektivtrafiken varje dag.

Skaffa en app för din lokaltrafik och slipp köer, köp din biljett hemma eller när du kliver på bussen eller tåget. Västtrafik, Skånetrafiken och SL och SJ, har exempelvis alla egna appar, med varierande grad av extrafunktioner. Det går bland annat att få en resplan, köpa biljetter och se eventuella störningar i trafiken genom dessa appar.

Dagstidningen och nyheter läser fler och fler på nätet. Alla de stora dagstidningarna ger ut sin tidning även i digital form, och som prenumerant på papperstidningen får du ofta gratis tillgång till en digital version. Även månadstidningar finns tillgängliga i apparna, Readly och Ztory. Elektroniska böcker kan du köpa hos Google eller Apples appbutiker, men det finns även e-böcker att låna gratis på biblioteken.

Gratis digital brevlåda

Kivra är en tjänst för säker digital post från företag och myndigheter. När du registrerar dig kommer posten som normalt skickas hem till dig att skickas digitalt. I Kivra får du post som deklarationen, fakturor, kreditupplysningar, lönespecifikationer och årsbesked.

För varje gång du får ett nytt brev får du en e-postavisering, varpå du kan logga in och läsa din post var du än befinner dig. Ännu smidigare blir det om du använder appen, då får du en push notis. 

Säg ja till en smartare vardag

Dela artikeln

Journalist

Tina Gardsten

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor