European Media Partner

Säsongens gröna dukningar
– återanvänd eller botanisera i naturen

Hållbarhetstänk är en trend som genomsyrar allt inom inredning och mat just nu. Victoria Nordström, matkreatör- och stylist, ger några tips på hur du kan göra högtidernas dukningar personliga på ett hållbart sätt.

TEXT: Jenny Kesselfors

”Ett par gnistrande örhängen eller armband kan bli vackra servettringar”

Nyår är lika med tid för lyx och glamour. Tänk more-is-more! Kanske har du gamla smycken hemma som du aldrig använder. Ett par gnistrande örhängen eller ett armband kan bli till oväntade servettringar och en fransad sidensjal blir en vacker bordsduk. Har du inte tillräckligt med glas? Fynda gamla kristallglas på second hand. Det behöver inte vara så komplicerat att imponera med en vacker och spännande dukning. Tänk tema eller färg och använd sådant som du har hemma.


Hitta temat, plocka upp en färg och låt det löpa som en röd tråd

Det finns två saker som man kan fokusera på för att skapa spännande, vackra och personliga dukningar. Det ena handlar om att hålla sig till ett tydligt tema, som gärna knyter an till maten. Du kan exempelvis plocka upp en färg inspirerad från maten. Eller om du lagar italienskt, så kan det gå igen som ett tema även i dukningen.
– Om du bjuder på en asiatisk sallad, toppad med picklad rödlök, kan du plocka upp det vackert rödrosa och välja servetter i cerise. En stark rosa blir effektfullt tillsammans med naturmaterial som trä eller vass.


Låna, återanvänd och botanisera i naturen

Det andra handlar om att använda det du har hemma eller låna av kompisar. Det finns ingen anledning att springa till affären och köpa dyra dekorationer som du använder en gång. Även när det gäller dekorationer. Den stora trenden är naturmaterial, och var hittar man dom bäst om inte ute i naturen.
– Hösten är den perfekta tiden att samla in vackra bordsdekorationer, som sedan går att spara. Kottar, grenar, löv, kvistar och mossa. På våren och sommaren finns fullt av vackra vilda blommor att duka med. Du kan också torka och använda dem som dekoration under svalare årstider. Vill man ha färska blommor övriga tider på året, kan man köpa några stycken och addera med.


Blanda glas och porslin för en spännande effekt

Det är inte längre som på mammas och mormors tid att man önskar sig en hel servis i bröllopspresent. Som man sedan ställer fram så fort det kommer ”främmande”. Tvärtom är det trendigt att blanda olika sorters porslin och glas för en livfull, personlig effekt. Med en Alice i Underlandet-känsla av att allt kan hända.
– Var kreativ! Köp billiga glas och tallrikar på loppis, rota i skåpen eller lägg upp en förfrågan i någon granngrupp på Facebook och låna. Ställ en sorts assietter på en annan sorts tallrik, eller så får varje gäst sin alldeles egna tallrik i mönster och färg.

Fakta

Bra tips!

1. Plocka upp en färg i maten till dukningen

2. Samla naturens egna dekorationer

3. Låna av vänner och bekanta

4. Blanda glas och porslin

5. Dekorera med gamla smycken och låt nyår gnistra

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor