European Media Partner

Shoppa säkrare via nätet – här är expertens bästa tips

Har du också börjat handla via nätet? Lär dig hur du med några enkla knep minskar risken för att bli lurad när du gör dina inköp.

Vi svenskar är nästan ett helt uppkopplat folk. Hela 98 procent av hushållen i vårt land har tillgång till internet och de flesta av oss använder det varje dag, enligt Internetstiftelsen som varje år kartlägger våra internetvanor. Också den äldre delen av befolkningen blir alltmer digital och det i rasande snabb takt. Bland de som är över 76 år uppger nästan var fjärde person, 73 procent, att de använder nätet enligt samma undersökning. 


I och med coronakrisen 2020 har vi alla behövt anpassa våra liv efter den rådande pandemin och detta har påverkat e-handeln, det vill säga den handel som äger rum på internet. Enligt E-barometern, som ges ut av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research, rapporterades en rekordhög tillväxt i juli 2020 då vi e-handlade hela 45 procent mer än året innan. Den överlägset största ökningen skedde inom dagligvaruhandeln på nätet som växte med hela 200 procent under samma period. 


För den som är relativt ny i den digitala världen kan det kännas både främmande och skrämmande att handla via nätet, hur bekvämt och enkelt det än må vara. Nästan dagligen möts vi av nyheter om människor som blivit av med sina livsbesparingar via internet. Och visst är det så att ju mer du handlar via nätet, desto större blir sannolikheten att du någon gång råkar ut för ett bedrägeriförsök. Det finns dock några enkla knep du kan ta till för att undvika lurendrejare på och handla säkrare. 


Förskottsbedrägerier 

En av de absolut vanligaste bedrägeriformerna när du handlar via nätet är så kallade förskottsbedrägerier. Lurendrejeriet går, som namnet antyder, ut på att du betalar för en vara innan du har tagit emot den och är speciellt vanlig på sajter som sysslar med andrahandshandel. Om du gillar att göra fynd på till exempel Blocket är det alltså en bra idé att ha som vana att inte betala innan du har tagit emot din produkt.

Om du vill göra ett köp i en butik på nätet som du inte känner till sedan tidigare är det klokt att göra en sökning på namnet i kombination med ordet ”recension”. Ska du till exempel handla från ”Sannas mathörna” så gå exempelvis till sökmotorn Google och skriv in ”Sannas mathörna recension” i sökfältet. Resultaten kommer visa vad andra personer som har handlat från företaget tyckte – och om här finns många negativa omdömen gör du kanske klokt i att låta bli just den butiken. 


Håll utkik efter symboler

De flesta seriösa e-handlare är certifierade via ett märkningssystem som intygar att de följer vissa regler. För att se om butiken du vill handla ifrån ingår i ett sådant nätverk kan du hålla utkik efter så kallade trygghetsmärken. De vanligaste symbolerna i Sverige är trygg e-handel och Certifierad e-handel.


Ett annat enkelt knep är att titta i webbläsarens adressfält när du skrivit in adressen till butiken som du vill handla ifrån. Längst till vänster ska det stå ”https://” innan själva adressen – ofta ser du också ett litet hänglås. Bokstavskombinationen markerar att webbplatsen skyddar din integritet och att förbindelsen inte kan avlyssnas av en tredje part.


Om du vill betala med kort behöver du läsa betalningsvillkoren. Du kan också kika om butiken använder sig av så kallad 3D Secure som känns igen via symbolerna Verified by Visa eller MasterCard SecureCode. Denna funktion gör att du, förutom dina kortuppgifter, behöver ett lösenord eller en signering med Mobilt BankID för att kunna genomföra ett köp.


Du bör alltid också kolla upp så att det går att komma i kontakt med butiken och att det finns en returadress om du skulle vilja göra en reklamation. Sist men inte minst; polisanmäl alltid bedrägeriförsök!

Fakta

Checklista: Handla säkrare på nätet – 5 tips

  • Leta efter trygg hetsmärken
  • Finns https:// i adressen?
  • Går det att komma i kontakt?
  • Vad säger andra om butiken?
  • Används 3D secure?

Dela artikeln

Journalist

Malin Perlheden

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor