European Media Partner
Val d'Isère SENIOR

Skidparadis för alla – vilken är din favorit?

Fyra skidorter i fyra länder, lika men unika. Gemensamt är att de erbjuder något för såväl nybörjaren som äventyraren, familjen och partygänget.   

Saalbach – genuin alpkänsla 

Saalbach är en skidort belägen i de österrikiska alperna, endast en timmes resa från flygplatsen i Salzburg. Orten kännetecknas av genuin alpkänsla och skidåkning i världsklass. Området Saalbach-Hinterglemm är ett modernt skidsystem med ett stort antal liftar och erbjuder många och spännande åk. Man kan ta sig runt i en cirkel i det 270 kilometer stora området som passande nog kallas Ski Circus. Liftköer uppstår sällan och skidåkningen är varierande och särskilt lämplig för barn och mindre vana skidåkare som har hela 140 kilometer av blå pister. För den lite mer erfarna erbjuds 110 kilometer röda pister och de avancerade kan nyttja 20 kilometer svarta pister samt skidterräng. 


När skidåkningen är över för dagen tar den berömda afterski vid. Några av de mest kända barerna är Bobby’s Bar, Hinterhag Alm och skandinaviska Underbar. Dessutom finns flertalet restauranger, Gasthäuser och mysiga restauranger i bergen och backarna. Den kända feststämningen till trots lämpar sig Saalbach även för barnfamiljer. De välkomnas varmt av restaurangerna i byn och det finns många aktiviteter för barn.


Val d’Isère – internationell klassiker 

Staden Val d’Isère är över 300 år gammal och en av Frankrikes klassiska skiddestinationer. Som skidort är den historisk och präglas av internationell stämning då den attraherar åkare från hela världen. Utbudet är brett, allt från förstklassig skidåkning till shopping, wellness och franska delikatesser. De flesta kommer ändå hit för skidåkningen och tillsammans med grannorten Tignes erbjuds ett skidsystem med 350 kilometer pist och 90 liftar. Val d'Isère är en del av skidområdet Espace Killy, med 155 backar. Området har något för alla – från enklare pister för nybörjare till Grande Motte-glaciären på 3 500 meters höjd för den avancerade. Dessutom finns lättillgänglig offpiståkning. 


Val d'Isère är en skidort för hela familjen, både vad gäller boende som mat. Restaurangerna spänner från familjeägda Bar La Rosee Blanche med mysig atmosfär och öppen spis till exklusiva Le Table de l'Ours där avsmakningsmenyn har tagit Val d'Isère till Michelin-guiden. I övrigt finns ett stort utbud av barer, lounger och nattklubbar. Om man vill kan after skin inledas redan tidig eftermiddag för att sedan fortsätta till morgontimmarna. 


Zakopane – Polens vinterstad

Zakopane, som ligger i södra Polen vid gränsen mot Slovakien och cirka 90 kilometer från Krakow, är Polens största alpina skidområde. Orten Zakopane har drygt 25 000 invånare och ligger på 900 meters höjd omgiven av Tatrabergen. Den södra delen av staden gränsar mot nationalparken Tatra. Terrängen lämpar sig väl för både utförsåkning och längdskidåkning samt snowboard och backhoppning. Även om berget inte erbjuder mer än 16 pister kan alla hitta sin skidåkning. Fallhöjden är dryga 900 meter och pisterna är ofta välpreparerade. Dessutom är orten en populär destination för bergsklättring och vandring under den snöfria säsongen.


I början på 1900-talet byggdes det första hotellet och i samband med det började allt fler besöka Zakopane. I dag är huvudgatan Krupówki en av de mest kända gatorna i Polen och i staden finns många restauranger och caféer med smakfulla och prisvärda polska specialiteter samt flertalet diskotek.

Många förknippar kanske Zakopane med backhoppning. Orten har flertalet gånger stått värd för backhoppningstävlingar och en rad nordiska skid-VM samt VM i skidskytte. Lokalbefolkningen är känd för sin gästfrihet och generösa service. 


Zermatt – skidåkning året om 

Zermatt i Schweiz ligger vid foten av det berömda spetsiga berget Matterhorn på 1 620 meters höjd. Tack vare att åkhöjden är hela 3 900 meter, den högsta i Europa, kan Zermatt erbjuda såväl ett snösäkert resmål som fin sommarskidåkning. Orten passar bra för den som är aktiv då utbudet är brett. Skidåkningen sker ovanpå en glaciär och många tar chansen att åka skidor långt innan snön har kommit till andra orter. Förutom skidåkning och klättring på Matterhorn är snowboard, hiking, heli-skiing och paragliding attraktiva aktiviteter. Dessutom är orten öppen 365 dagar om året! Tillsammans med Rothorn, Gornergrat, Schwarzsee och Cervinia ingår Zermatt i Matterhorn Ski Paradise. Hela området täcks av över 70 toppmoderna liftar och 115 välpreparerade pister. 


Byn är lite gammeldags med mysig atmosfär och här tillåts ingen biltrafik, endast eldrivna fordon eller hästsläde ses på vägarna. Zermatt har ett aktivt nöjesliv och ett rikt internationellt utbud av restauranger, med allt från klassiska schweiziska restauranger till snabbmat. Zermatt nås lättast med flyg till Zürich eller Genève och vidare därifrån med tåg eller bil.

Dela artikeln

Journalist

Hanna Engström

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor