European Media Partner

slop3 - Sveriges första esportskommentator


Som Sveriges största esportkommentator är slop3 en av gamingvärldens största stjärnor. Fältet är framför allt inom Counter-Strike (CS) och erfarenheten sträcker sig 20 år bak i tiden.

– På den tiden hade jag ett långsamt 56-modem hemma. Man kunde inte spela online så mycket då det gick så långsamt. Om man sköt en annan spelare, nådde skottet fram fyra sekunder senare.

Fredrik Wahlstedt, eller slop3 som han kallas inom gaming-scenen, är Sveriges första och största esportskommentatorer. Intresset för gaming började när han testade Quake III Arena (Q3A) och kärleken fördjupades när han testade på CS.
– På den tiden hade jag ett långsamt 56-modem hemma. Man kunde inte spela online så mycket då det gick så långsamt. Om man sköt en annan spelare, nådde skottet fram fyra sekunder senare, berättar Fredrik och skrattar.

Intresset för esport kom långt innan termen blev känd och Wahlstedt minns speciellt ett tillfälle när han förstod att han hade fastnat.
– Jag hörde att det var en stor turnering och kollade på när bland annat Heaton och Potti spelade Counter Strike. Men på den tiden fick man följa turneringen genom att kolla i datorn genom en spelklient. Man fattade inte mycket men jag blev ändå påverkad, säger han.

I dag är han en av världens största esportkommentatorer, och har varit med under utvecklingen av Rakaka, så väl som Twitch.
– Någonstans omkring 2008 började plattformar dyka upp där gamars kunde mötas, men det var ganska mycket folk som bara satt och filmade sig själva med en kamera.


Runt samma tid bodde Fredrik Wahlstedt i Los Angeles och studerade film med inriktning ljudteknik.
– Jag testade att slänga upp en webbkamera och kopplade upp min musik som var underhållande. Eftersom jag studerade det i skolan, kunde jag få dem på internet att höra både mig och ljudet från spelet. Jag experimenterade lite och började jobba med Rakaka.

Hemsidan beskriver han som dåtidens Aftonbladet för esport och Fredrik var tredje man in på det om i dag är Sveriges största nyhetsrapportering inom gaming. Grundarna Tomas ”greykarn” Hermansson och Fredrik ”ponderosa” Nyström är båda kända inom branschen och sidan växte explosionsartat. År 2009 kunde de meddela att den hade 100 000 unika besökare i månaden.

Fredrik började kommentera matcher och samtidigt som streaming växte som fenomen var branschen under stark utveckling. Justin.tv, dagens Twitch utvecklades och tog fart efter att Wahlstedt hade låtit introducera sina bekanta med varandra
– På den tiden pendlade jag mellan LA och Jönköping på grund av Dreamhack och eftersom jag kände några av dem som var högt uppsatta på eventet och pratade med grundarna av Justin.tv kunde jag introducera dem med varandra, berättar Fredrik Wahlstedt.

Kontakten ledde till att Justin.tv blev platformen för alla Dreamhacks produktioner det året, och ett par år senare utvecklas det som i dag är plattformen Twitch.
– Jag borde ha delar i Twitch, skämtar han.

Man brukar säga att timingen är allt, och enligt Fredrik Wahlstedt var det så med Twitch. Tekniken öppnade upp och plattformen växte. Snöbollseffekten var ett faktum.
– Att vara esportskommentator skiljer sig antagligen inte jättemycket från att kommentera exempelvis fotboll. Det handlar om att arbeta med information på ett snyggt sätt. Men det kräver övning. Man märker direkt om det är en nybörjare som kommenterar en match. Det är en konst att göra det snyggt. 

Dela artikeln

Journalist

Amanda Sandström Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor