European Media Partner

"Som trainee lärde jag mig mycket"

Vi är mycket nöjda med våra traineer och de bidrar omgående till företaget, samtidigt som de naturligtvis får mycket stöd hela vägen, säger ABB:s Sverige-VD och före detta traineen Johan Söderström.

Det var stort att tidigt få åka ut själv och att få mycket ansvar direkt. Det gäller att gå in fullt ut för det man håller på med och ha kul.

Det föll sig naturligt för Johan Söderström att börja på ABB efter sin civilingenjörsexamen. Han beskriver att han är uppvuxen i ”ABB-staden” Västerås så det kändes spännande.

Det började egentligen långt innan med flera olika sommarjobb på ABB som han trivdes väldigt bra med. Han kände att han fick chansen direkt att bidra och lära sig massor.
– Därför sökte jag till traineeprogrammet och började där 1986. Jag gillade möjligheten att prova olika arbetsuppgifter, se olika verksamheter och få träffa människor från hela världen. Jag var inte riktigt säker på var jag ville hamna så traineeprogrammet passade mig mycket bra.

ABB:s traineeprogram har funnits i 112 år och det är Sveriges äldsta traineeprogram. Precis som det så ofta beskrivs är traineeprogram ett effektivt sätt att komma in på ett globalt företag och få erfarenhet från olika affärsområden, länder och kulturer.
– Som elevingenjör får du på ABB möjlighet att jobba i tioveckorsperioder på olika enheter för att sedan avsluta med en utlandspraktik på ett halvår. Jag hann med att jobba med projektfinansiering, stora globala kraftprojekt till Ghana och Pakistan samt produktförsäljning inom automationsområdet.

Något han såg som ett stort plus var att han upplevde att alla jobben innebar möjligheter att få vara med och bidra till en bättre värld.
– Jag fick också möjligheten att åka till Venezuela, Nya Zeeland och Australien. Det var jättespännande och kul naturligtvis. Det var stort att få åka ut själv så tidigt och att få mycket ansvar direkt.

Johan Söderströms karriär inom ABB har sedan varit spikrak.
– Jag fick tidigt chansen att jobba med människor och har haft flera lokala och globala ledarbefattningar i Schweiz och Sverige. Vi är verkligen globala och vi finns i mer än 100 länder och 6 000 större städer.

Han arbetade en kort tid utanför ABB som divisionschef på Munters.
– Jag lärde mig mycket, men fick ett erbjudande om att komma tillbaka till ABB av dåvarande VD:n för ABB Sverige, Sten Jakobsson. Det var enkelt att tacka ja. Sedan 2011 är jag VD för ABB Sverige. Jag brinner för jobbet och alla härliga, kunniga människor jag får arbeta med varje dag och att vi verkligen får chansen att förbättra världen med vår teknik och våra lösningar.

Enligt Johan Söderström handlar det hela tiden om att skapa ett vinnande team där alla blir sedda, att jobba för partnerskap och samarbeten externt och internt som ger resultat. Han ser tillbaka på sin tid som trainee som en avgörande del av sin yrkebana. Men rätt inställning är a och o.
– Det gäller att gå in fullt ut för det man håller på med, att trivas med det man gör och ha kul. När du är trainee får du prova på många delar av företaget vilket gör att du snabbt kan ta reda på vilka arbetsuppgifter som passar dig bäst just nu. Du blir också en del av ett team med jämnåriga och får ovärderliga kontakter för framtiden med massor av duktiga människor spridda över världen. Traineeprogrammet gav mig en bra bas med inblick i många delar av företaget, hur våra kunder tänker och tillgång till ett globalt nätverk med duktiga personer.

Internt betraktas traineeprogrammet som en väl beprövad och viktig rekryteringsbas för framtida talanger och företagsledare inom ABB-koncernen.
– Det är helt klart ett bra sätt för oss att hitta duktiga, unga människor till vårt företag. Vi har en gedigen rekryteringsprocess för traineeprogrammet med både intervjuer och personlighetstester. En av de största styrkorna med programmet är att man själv får välja sina praktikplatser. Många av våra traineer pratar sig varma om stödet, sammanhållningen och kamratskapet som traineegruppen har gett.

Traineeprogrammet ska dock inte ses som en ”gräddfil” utan som ett mycket bra första jobb.
– Våra traineer är intresserade av att förbättra världen med ABB och genom att jobba ihop med andra som lagspelare. Vi är mycket nöjda med våra traineer och de bidrar omgående till företaget samtidigt som de naturligtvis får mycket stöd hela vägen från sina kollegor, ledare och hela företaget.

Under årens lopp har nästan 3 000 talanger genomgått ABB:s traineeprogram och det har hållits oavsett om det varit bra eller dåliga tider.
– Vi fortsätter ständigt att utveckla och förbättra programmet. Våra traineer är fantastiskt duktiga och vi eftersträvar också stor mångfald i traineegrupperna.

Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor