European Media Partner

Sportamore vill bygga systemet runt kunden


Sportamore, som grundades 2010, är en av Sveriges största sportbutiker på nätet. 2017 hade företaget en omsättning på 760 miljoner kronor och VD Johan Ryding förutspår att försäljningen av sport- och fritidsutrustning på nätet kommer att växa med 150 procent de kommande fem åren.

”Vår målsättning är att bygga ett ekosystem runt kunden, ett slags ’Netflix of Sports’.”

– Vi har expanderat stadigt med årliga omsättningsökningar sedan starten 2010. En av våra framgångsfaktorer är den höga servicenivå som vi alltid strävar efter att erbjuda, säger Johan Ryding. Han är en av tre grundare till Sportamore och har som främsta drivkraft att aktivera mänskligheten genom att göra det lätt för människor att ägna sig åt sport och leva ett aktivt liv.

En ständig utmaning, både för Sportamore och andra e-handelsföretag, är att bygga upp lojalitet hos kunden. I takt med att konkurrensen ökar och allt fler aktörer erbjuder rätt vara till rätt pris och vid rätt tillfälle så blir allt det som företagen kan erbjuda utöver detta allt mer avgörande. Sportamores snabba expansionstakt har bland annat möjliggjorts av att bolaget redan från start haft tillgång till den kapitalbas som krävs för att kunna växa i snabb takt och bygga en relevant kundbas.
– Vår målsättning är att bygga ett ekosystem runt kunden, ett slags ”Netflix of Sports”. Det innebär att varje kund får en helt skräddarsydd och kundanpassad användarupplevelse som baseras på deras intressen och preferenser. Vi är väl medvetna om att det är svårt att bygga lojalitet hos kunden när andra aktörer bara befinner sig ett klick bort. Det gäller därför att skapa anledningar för kunden att förbli lojal. Vi satsar exempelvis mycket på att producera innehåll i form av intressanta artiklar och liknande som tillför mervärde för kunden, säger Johan Ryding.


För Sportamore har det redan från start varit en viktig ambition att göra allt som står i deras makt och lite till för att göra kunden nöjd. Två tredjedelar av kunderna är kvinnor, snittåldern är strax under 35 år och många kvinnor står för hela familjens inköp av sport- och fritidsutrustning. I e-handelsbranschens tuffa konkurrens gäller det att verkligen förtjäna varje kunds förtroende. Även om sport- och fritidsutrustning på nätet är en bransch som präglas av en tuff konkurrens så förutspår Johan Ryding att branschen kommer att växa med 150 procent de kommande fem åren. Den främsta drivkraften är förstås konsumenternas förändrade köpbeteende där allt fler avslut görs på nätet.
– E-handelsmarknaden var till en början en marginell företeelse vid sidan av den traditionella fysiska handeln, men på senare tid har e-handeln i ökad utsträckning börjat ta för sig på den fysiska handelns bekostnad. Svenskarnas förändrade konsumtionsmönster, där allt mer handel förflyttas från fysiska butiker till den digitala handeln, är definitivt här för att stanna, säger Johan Ryding.

En konkret förändring som skett på senare år är att kundens förväntan på snabba leveranser innebär att man numera förväntar sig att få sin leverans dagen efter och ibland till och med samma dag som beställningen gjorts.
– När vi startade vår verksamhet 2010 räknade genomsnittskunden med att det tog mellan sex och sju dagar att få sin vara levererad. När vi ställde samma fråga 2015 förväntade sig kunden att det skulle ta mellan tre och fem dagar. 2017 var förväntad leveranstid nere på mellan en och tre dagar. Om förändringen fortsätter i samma takt kommer allt fler kunder att förvänta sig att få den beställda varan i sin hand redan samma dag, säger Johan Ryding.


Önskemål om kortare leveranstid är bakgrunden till varför man numera erbjuder hemleverans på kvällstid, i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö dessutom kostnadsfritt. Det är en tydlig trend att kunden vill kunna påverka exakt var, när och hur de ska ta emot sin leverans.

Effektiva processer och en snabb kedja från det att kunden lägger sin order tills de har produkten i sin hand blir allt mer avgörande för hela e-handelssektorn. Under 2017 flyttade Sportamore in i nya moderna lagerfastigheter och automatiserade i samband med det även stora delar av logistikverksamheten.
– Det ställer förstås krav på att vi och andra e-handelsaktörer ständigt jobbar med att effektivisera våra processer, avslutar Johan Ryding. 

Fakta

Fakta

Namn: Johan Ryding

Ålder: 39 år

Bor: Stockholm

Gör: VD Sportamore

Gillar: Att svettas med mitt fantastiska team

Bästa sportgrejen är: Just nu en cykel

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor