European Media Partner
Stadsarkitekt ger Göteborg nya utsikter FASTIGHETER OCH UTVECKLING

Stadsarkitekt ger Göteborg nya utsikter


Sveriges andra stad ska växa nära en tredjedel fram till 2035. Bakom visionen om en hållbar och modern stadsmiljö finns stadsarkitekten Björn Siesjö.

 ”Det handlar om att lyssna, speciellt på de unga, och bygga för framtiden.”

När Björn Siesjö 2012 fick frågan om att bli stadsarkitekt i Göteborg hade stolen stått tom på stadsbyggnadskontoret i tretton år. Stadens stadsplanering var eftersatt och de tankar kring utbyggnad som genomförts hade alltför länge vurmat för biltrafik. Hamnstaden Göteborg har sedan nittonhundratalet en stark position inom tillverkningsindustrin, stabil ekonomisk utveckling och kan i dag stoltsera med landets lägsta arbetslöshet. Men med en utspridd och segregerad stadsbild, områden med social utsatthet, en urväxt järnväg tillsammans med brist på bostäder och underskott av företags- och kontorsbyggnader fanns det utmaningar. Ändå var det självklart att ta jobbet.
– Göteborg är en väldigt bra plats att leva och bo på, och jag vill bidra till att det blir så i framtiden också. Samtidigt så har politiker haft en förlegad syn på vad en stad är och en rädsla för att tänka nytt. Men det finns så mycket driv och visioner bland mina medarbetare och det gör uppdraget oerhört inspirerande och utmanande.

Själv kom Björn Siesjö med hustrun Helena till Göteborg i mitten av 80-talet, och är sedan dess staden trogen. Från tillträdet och fram tills nu har den chalmersutbildade arkitekten, som började sin karriär som murare i barndomsstaden Lund, arbetat med kollegorna för att ta fram stadsplaneringsplaner för en expansion av stora mått. Målet är att förvandla Göteborgs centrala delar till en stadsmiljö som kännetecknas av modernitet, hållbarhet och inte minst av byggnader som väcker känslor. Om femton år ska 150 000 nya göteborgare kunna leva ett gott liv med möjlighet till mötesplatser, kultur, grönområden, kollektivtrafik och tillgänglighet. Det innebär också 80 000 nya bostäder, och för stadsbyggnadskontoret är bara det bästa gott nog.
– För mig är det centralt att främja den bästa arkitekturen, därför har vi satsat på tävlingar. Det är tidskrävande, men det innebär att vi får tillgång till tankar om stadsbilden som flyttar gränser.

LÄS MER: Sverige ska gå i täten för Agenda 2030

Ett av många exempel är kvarteren kring Karlavagnsplatsen där 1900 bostäder planeras byggas på bara tio hektar. Dessutom kommer här att finnas Nordens högsta byggnad, vilket kommer att ge staden en helt ny skyline. Den grundläggande tanken är att använda tomma ytor – både på marken och på höjden – för att skapa en stad som hänger ihop och knyter samman områden och människor. Inspiration har hämtats främst utomlands, från städer i samma storlek som Göteborg och med liknande grundförutsättningar. Vancouver är en hamnstad som hittat smarta sätt att bygga på höjden medan Wien är ett fint exempel på hur en stad kan minska beroendet av biltrafik. Båda har Björn Siesjö studerat noga.


För Björn Siesjö är tydlig med att hans viktigaste uppdrag är framtidens generationer och deras rätt till en hållbar stad. I det ligger också tankar om stadens uppgift att värna jämlikhet, trygghet och tillgänglighet – både för besökare och invånare. För att knyta ihop människor och stad måste det finnas inbjudande miljöer men också vara lätt att ta sig fram till fots och med kollektivtrafik. Det innebär bland annat byggandet av Västlänken, men för att underlätta resandet över älven planeras det även smarta och spektakulära linbanor från Järntorget-Wieselgrensplatsen. Dessutom kommer Götaälvbron att ersättas med Hisingsbron. Det är stora politiska och infrastrukturella beslut som har tunga processer bakom sig.
– Min otålighet är en tillgång, tillsammans min personals stora uthållighet. Ibland har det tagit emot, då gäller det att gjuta nytt mod och driva på framåt.

Samtidigt är Björn van vid att arbeta i motvind, som nyutexaminerad arkitekt 1992, startade han ett arbetsliv i en krisande byggbransch.
– Jag började som frilans, och det gjorde mig bra på att hoppa in i projekt som var på väg åt helt fel håll och snabbt hitta lösningar på omöjliga problem. Det var en otrolig nyttig tid.

Frilanstillvaron utvecklades senare, via erbjudanden i USA, till egen arkitektbyrå. Det var intensiva år, med projekt ibland annat i Indianapolis och Philadelphia. Det har också blivit många uppdrag i Sverige, bland annat i Malmö. I dag är företagslivet avslutat, och inget Björn Siesjö saknar.
– Allt är bara roligt så länge man lära sig nya saker. Jag är glad för alla erfarenheter, och jag tror det är en fördel i arbetet med samarbetspartner, leverantörer och entreprenörer att ha varit företagsledare.

Att skapa ett bra samarbete är kanske extra viktigt just nu, när det är dags att göra verklighet av många av projekten. Allt fler byggplatser startas upp, och snart är Göteborg en ny stad.

Fakta

Namn: Björn Siesjö

Bor: i Majorna.

Kopplar av med: Att umgås med barn och barnbarn, läsning, motion och hemmaprojekt som innefattar murbruk. Cyklade förra året 800 mil genom Ryssland, Sibirien, Japan, Korea, Kina och Vietnam.

Älskar: Film och tycker science fiction-filmer är en källa till spännande arkitektur.

Dela artikeln

Journalist

Viktoria Ekberg

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor