European Media Partner

Stjärnmäklaren blickar framåt

Han är stjärnmäklare i New York som sålt lägenheter till kändisar som Cameron Diaz och Daniel Craig. Och tjänat miljoner.

Men allt har ett pris.

I sin nya bok ”Fredrik 2.0” berättar Fredrik Eklund öppenhjärtligt om krisen som höll på att knäcka honom, sin längtan efter barn och en egen familj, och om vägen tillbaka till livet.

Fredrik Eklund, 40 år fyllda i april, kom till New York 2002. Utan pengar, jobb och bostad. Genom sitt driv och sin framåtanda lyckades han – efter en kurs i fastighetsmäkleri – bli en toppsäljare redan under de första åren som mäklare.
– Jag har alltid, redan som liten, haft en dröm att en gång flytta till New York. Det är som om jag och staden levt i ett parallellt universum och frågan var bara när det skulle bli verklighet. Samtidigt hade jag nog en längtan att få komma bort från vissa saker, berättar Fredrik Eklund.

Men framgångarna har inte kommit av sig självt.
– Nej, långt därifrån. De första tio åren var en kamp. För mig handlade det om att jobba lite hårdare än alla andra, att komma ett par timmar före alla andra till jobbet och gå hem ett par timmar efter alla andra. Gjorde jag det skulle jag bli framgångsrik, resonerade jag. 
Och det blev han! Med råge, dessutom.

Fredrik Eklund pekar på två faktorer som förutom det dagliga slitet på kontoret lett till framgångarna.
– Mäklarbranschen är en konservativ bransch. Det som skiljde mig från de flesta andra på den tiden var att jag var tidigt ute med att använda sociala medier som var helt nytt och snabbt visade sig ha en enorm genomslagskraft.
– Det andra var att jag genom att vara med i TV-showen ”Million Dollar Listning New York” blev ett känt ansikte. Det är inte så att jag är någon kändis. Men det som framför allt fascinerar tittarna är de objekt som vi säljer i programmet.
– Lyx kittlar och lockar!

I amerikansk press har framgångarna också gett honom epitetet ”den hetaste mäklaren i sin generation”. Inte så illa med tanke på att det bara i New York finns över 60 000 mäklare.
– Många i branschen trodde att ingen skulle vilja anlita en mäklare som är känd från TV eftersom många anser att bostadsförsäljning är något privat. Men det visade sig vara tvärtom. Det gäller att sticka ut på något sätt, att vara unik, förklarar Fredrik Eklund.

Affärerna snurrade på i ett allt mer hektiskt tempo. Tills en dag i mars förra året då han skulle visa en av New Yorks mest exklusiva lägenheter med panoramautsikt över Central Park.
Det tryckte över bröst och tinningar och när han väl kom hem till maken Derek kom också tårarna.
– Jag visste inte att jag kunde vara så ledsen, säger han eftertänksamt.

Sammanbrottet, som kom mer eller mindre oförväntat trots signaler, fick honom att börja reflektera över livet som fastighetsmäklare, men också på uppväxten i Sverige och vad som fått honom att ta steget att ta ”första bästa” flyg till New York.
– Men också om min stora längtan att få egna barn.

Sina tankar och funderingar har han samlat i boken ”Fredrik 2.0: Året då jag återfann mig själv” (Ekerlids förlag).
– Den handlar om hur jag hittade tillbaka till mig själv och det är min förhoppning att den ska kunna hjälpa andra som befinner sig i en snarlik situation att våga se sig själv i spegeln, att ställa sig frågan om vad som är viktigt i livet.
– För mig var det här en nödvändighet för att kunna komma vidare, förklarar Fredrik Eklund.

I boken delar Fredrik Eklund öppenhjärtlig med sig av sina innersta tankar och känslor. Om sin relation till föräldrarna (en ständigt arbetande pappa Klas Eklund som en gång var Kjell-Olof Feldts högra hand i Finansdepartementet) och sin bror, författaren Sigge Eklund.

Men också om kärleken till maken Derek och deras långa kamp att som gaypar få egna barn, kunna bilda en egen familj. Sorgen att förlora sina ofödda barn när surrogatmamman som bar barnen fick missfall har central roll i boken.
– Som ett par var det naturligtvis smärtsamt för oss båda, men kanske mest för mig. Derek har ju redan en son och han är mer som de flesta. ”Det är bara att försöka igen och man ska inte ge upp”, resonerade han. Men jag upplevde det som om jag inte förtjänade att få barn.

Samtidigt vill boken visa på att livet också kan förändras snabbt. I positiv riktning.
– Det är sällan som det blir riktigt som vi själva tänkt oss, och tur är väl det. För mig har det senaste året varit en läkeprocess. Min längtan efter en familj är besvarad och jag har fått ett nytt och mer kärleksfullt och ömsint förhållande till mina föräldrar och min bror. Jag har också fått en ny och mer kärleksfull relation till Sverige där ju mina rötter trots allt finns, berättar Fredrik Eklund.

Dessutom har Fredrik och Derek i dagarna fått barn – tvillingar!
– En pojke och en flicka. Jag är biologisk pappa till flickan och Derek till pojken. Precis som jag alltid drömt om. För mig är en stor del av meningen med livet att ha en familj att ta hand om.

Livskrisen blev också en uppgörelse med New York. I dag ser han på staden med delvis, och som han själv uttrycker det, sundare ögon.
– Det är en fantastisk stad, en smältdegel i ordets rätt bemärkelse. Inom bara några kvarter finns hela världen och runt nästa gathörn väntar alltid något nytt, spännande och fantastiskt.

Själv bor han och Derek i stadsdelen Tribeca med sina många gamla packhus i den södra delen av Manhattan. Men veckosluten tillbringar familjen på den nyligen införskaffade lantegendomen i Roxbury i Connecticut, på bekvämt pendlingsavstånd.

Jobbet som mäklare fortsätter dessutom att locka.
– Det passar mig utmärkt. Jag är fortfarande hungrig och jag älskar mitt arbete, att göra affärer, avslutar Fredrik Eklund. 

Fakta

Namn: Fredrik Eklund

Ålder: 40 år

Familj: Maken Derek Kaplan som är konstnär

Bor i: I veckorna i lägenhet i stadsdelen Tribeca på södra Manhattan med utsikt över Hudsonfloden och på helgerna i en herrgård i Connecticut.

Bakgrund: Uppvuxen i Akalla nordväst om Stockholm. Jobbar som fastighetsmäklare i New York sedan många år.

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor