European Media Partner

Svenska folket: Vi är för flygskatt!

Den första april införs en nationell flygskatt i Sverige. Regeringen hoppas att dämpa svenskarnas semestrar med flyg utomlands. En undersökning som D har gjort visar att majoriteten av de tillfrågade är optimistiska till lagen.

83 procent av miljöpartisterna är för en flygskatt, mot 23 procent av de tillfrågade Sverigedemokraterna

Sverige är ett av få länder i Europa utan en nationell flygskatt. Men dagarna för rekordbilliga flygbiljetter är snart förbi, den första april inför en nationell flygskatt. Makthavare och klimatpolitiska experter ser lagen som en framgång. Att man har kunnat flyga för några hundralappar ser experterna som ett misslyckande.

Den nya skatten är avståndsbaserad. Ju längre man flyger desto dyrare är skatten. Per Bohlund är finansmarknadsminister och förklarade skatten för SVT:
– Flygresor till ett land inom Europa, även inrikesresor, blir 60 kronor dyrare. För resor till länder utanför EU skatten 250 kronor, om resan inte är längre än 600 mil. Längre resor än så blir 400 kronor dyrare. 

SAS och Norwegian har hotat med att ställa in avgångar från Sverige. Centerpartiet har lovat att riva upp lagförslaget om man vinner valet. Men i en undersökning som DN har gjort, är 53 procent av de tillfrågade positiva till den nya lagen. 12 procent vet inte var de ska ställa sig och 35 ställer sig mot förslaget. 

Kan man se skillnad mellan riksdagens åtta partier? Absolut! 
83 procent av miljöpartisterna är för en flygskatt, mot 23 procent av de tillfrågade Sverigedemokraterna. 

Svenska folket: Vi är för flygskatt!

Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor