European Media Partner

Svenska förväntningar under OS i Tokyo 2020

En golfare har inte tidigare kunnat drömma om OS

Det är 56 år sedan den japanska huvudstaden senast stod som värd för de OS. Spelen kommer att pågå mellan den 24:e juli till den 9:e augusti och evenemanget kommer enligt arrangörerna att vara "det mest innovativa någonsin organiserad”. 

Det är den andra gången i ”modern tid” som vi får se flera av världens bästa spelare göra upp om guldet. I Rio stod Inbee Park (Sydkorea) och Justin Rose (Storbritannien) som segrare.
– Man kommer att köra samma format och kvalregler som under turneringen i Rio. Det betyder att det kommer vara två medaljevent, en för herrar och en för damer och de två tävlingarna kommer bestå av en 72-håls slagtävling med ett startfält på 60 herrar och 60 damer, berättar Katarina Vangdal, förbundskapten för Swedish Golf Team, och fortsätter:

– Det är ett ganska litet fält jämfört med normalt när man tävlar.

Varje nation kommer få skicka max fyra deltagare till Tokyo. Någonting som utgörs av att de 15 främsta på världsrankingen automatiskt kvalar till OS. Det betyder att man får skicka fyra spelare per tävling om de ligger på topplistan, i annat fall får man skicka två spelare.
– De bästa spelarna i världen kommer absolut att vara där, men det kommer vara lite tunnare än vad många är vana vid. Det har att göra med att stora nationer som USA på herrsidan och Sydkorea på damsidan har många spelare på världsrankingen, säger Katarina Vangdal.

LÄS MER: Topp tre golfhändelser 2019! 

Sverige Svenska Golfförbundet har en gedigen satsning och jobbar med spelare från 13–14 år och uppåt mot landets bästa spelare.
– Vi jobbar på som vanligt, men det intensifieras en aning så klart, då det gäller att vi förbereder oss. Vårt mål är att ta OS-medaljer, säger Katarina Vangdal.

De tre som får lägst resultat i varje tävling ges medaljer. Om två eller fler hamnar på samma resultat avgör särspel vem som får medalj, och vinnarna för damer och herrar, blir automatiskt kvalificerade till alla majors under nästkommande år.
– OS betyder mycket för många. Dels får vi synliggöra de svenska spelarna på ett helt annat sätt eftersom svenska folket håller ögonen på OS, men också för spelarna själva. En golfare har inte tidigare kunnat drömma om OS, berättar Katarina Vangdal.

Golf var en del av OS-programmet i Paris 1900 och i Saint Louis 1904, efter det plockade man bort golftävlingarna fram tills 2016.
–  Det var 2010 som beslutet togs att golf skulle få vara med igen. Förr var det mer en uppvisningssport, men i dag är det hög konkurrens och vi tror att golfen även kommer finnas med på programmet i Paris 2024 och Los Angeles 2028. Vi har inte märkt att intresset har vuxit speciellt sedan det infördes i OS, men golf generellt genererar ett stort intresse och det ger bra tittarsiffror, säger Katarina Vangdal.

LÄS MER: Har du koll på de nya golfreglerna? 

Den 22 juni 2020 är männens kvalificeringsperiod som startades i juli 2018 slut, och för tjejerna den 29 juni.
– Spelarna som kommer representera Sverige anges dagen efter de själva fått reda på det. Men vi kommer troligtvis se det lite tidigare. Rankingen rullar på, varje vecka uppdateras den och det kan svänga en del, menar Katarina Vangdal.

Hade tävlingen avgjorts i dag hade det varit Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg på damsidan som representerat Sverige.
– Tvåan jagas bakifrån. Det är ganska öppet om plats två skulle jag säga.

På herrsidan hade Alexander Norén varit högst rankad följt av silvermedaljören i Rio-OS – Henrik Stenson.
– Även här kan det komma någon bakifrån. Däremot, om Stenson skulle vinna Masters eller någon vinner en stor tävling, så hoppar han upp ganska rejält. Både han och Alex spelar i tävlingar som ger mycket rankingpoäng, berättar Katarina Vangdal.

I sommar kommer tävlingen att hållas på Kasumigaseki Country Club, East course, i Saitama, som är en av Japans bästa golfbanor.
– Det är en riktigt fin bana, ganska mycket träd och en trevlig inramning av skog. Jag tror att spelarna kommer tycka om den då den är klassisk och traditionell. Inga konstigheter. Däremot kommer en utmaning vara värmen och luftfuktigheten. Det förväntas bli ungefär 40 grader där, säger Katarina Vangdal.

Spelarna får vara på plats ett par dagar innan tävlingen går av stapeln för att göra inspel två gånger. Men Vangdal menar att man bör spara krafter på grund av värme och luftfuktighet, det är en lång vecka som väntar under OS.
– De spelar 18 hål en dag och dagen efter kanske de endast spelar 9 hål och går resten så att de sparar på krafterna till tävlingsdagarna.

Dela artikeln

Journalist

Amanda Sandström Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på sex olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor