European Media Partner

Sverige är världsledande på biogas

Biogas är en förnybar energikälla med flera nyckelfunktioner i framtidens samhälle. I ett globalt perspektiv är marknaden för biogasteknik nästintill oändlig. Tekniken är den perfekta pusselbiten i en värld som vill fasa ut fossila bränslen och där mängden avfall ständigt ökar. Samtidigt som den svenska biogasmodellen nu erövrar världen satsar regeringen på fortsatt utveckling.

−Tjugofem års biogasforskning har gjort Sverige världsledande på att göra smart energi från avfall. Familjeföretaget Malmbergs i skånska Åhus har på tio år sett sin biogasaffär i England och Tyskland öka i omsättning från 25 till 350 miljoner. 2017 var en tredjedel de bussar Scania sålde globalt gasbussar. Att lära världen göra klimatsmart gas är gigantisk möjlighet för svensk teknik- och kunskapsexport säger Jan Rapp, Biogasakademins grundare och ordförande.

– Biogas är det fjärde benet i framtidens energiproduktion tillsammans med sol, vind- och vattenkraft. Biogas framställs av matavfall, avlopp och andra restprodukter vilket gör tekniken användbar överallt i världen. Och, biogas har en egenskap de andra hållbara teknikerna saknar – den kan lagras. Biogassystemet blir därför en länk som gör den hållbara energikedjan komplett.

Eftersom biogas är närproducerat minskar behovet att långa bränsletransporter. Egen tillverkning av bränsle gör också landet mindre sårbart för vad som händer utanför våra gränser.

Sverige bör profileras som biogasnation

De länder som tar efter Sverige blir nu snabbt fler. I USA kör idag hundra gånger så många bilar på biogas som för fem år sedan. Enligt American Biogas Association finns utrymme för femton till tjugotusen nya biogasanläggningar i landet och i delstaten Kalifornien talas om 300 nya anläggningar inom tio år, berättar Jan Rapp. 

Det stora internationella intresset för biogaskompetens märks även i Europa när stora finska och franska bolag köper svenska biogasföretag. Varför? För att Sverige vet allt om hur man ersätter fossil naturgas med klimatsmart, närproducerad biogas.
−Vi har allt att vinna på att profilera Sverige som en ledande biogasnation. Lika självklart som att alla som landar på Arlanda ska mötas av ett ”Welcome to Biogas Country” borde Nobelfestens meny nämna att potatisskalen från middagen blir biogas till Stockholms 2 600 taxibilar. Vi har utvecklat en fantastisk lösning som alla kan använda – nu är det dags att bli bättre på att visa upp och berätta det, menar Jan.

Regeringen stakar ut riktningen

Det senaste året har regeringen insett att landets över 200 biogasanläggningar och 170 biogasmackar är guld värda när man ska bli världens första fossilfria land. Bilköpare som väljer en gasbil får med start 1:a juli 10 000 kr i klimatbonus och den som tankar biogas slipper skatt. Nätet av gasmackar kompletteras samtidigt med statliga pengar från Klimatklivet. Regeringen är på helt rätt väg, menar Jan Rapp. I slutet av 2017 ökade gasbilsförsäljningen med 70%. Att bilföretagen nu ökar sin marknadsföring av gasbilar gör det lättare för privatpersoner och företag att hitta rätt. Att gasbilar får köras i städernas strängaste miljözoner gör också att fler förstår fördelarna.
– Det är fantastiskt att Sverige leder den här utvecklingen och väldigt roligt nu när utvecklingen tar fart på allvar internationellt. Tekniken är så smart och att vi kan köra bilar utan klimatpåverkan är bara en del. På den biogasanläggning man efter svensk modell byggt utanför Oslo har man faktiskt givit upp försöken att beskriva teknikens alla fördelar. Man kallar helt enkelt biogasanläggningen för Den magiska fabriken.



Dela artikeln

Journalist

Annika Wihlborg

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor