European Media Partner

Tambur ger smartare tillträden

Nu blir tillträdesprocessen enklare. I portalen Tambur kan mäklare och banker kommunicera både effektivt och säkert. 

En fastighetsöverlåtelse kräver mycket kommunikation, mellan mäklare och banker och olika banker emellan. För köpare och säljare innebär kommunikationen ofta en lång väntan på mäklarkontoret, innan alla kontakter och kontroller är klara inför tillträdet. 

Men nu ska väntetiden kortas. I den nya webbportalen Tambur kan mäklare och banker både samla all information som behövs kring en fastighetsaffär. Pantsättning, befintliga lån, köpeskilling, lösenkostnader, tillträdesdag, köpares och säljares lån och lån som ska lösas är uppgifter som alla läggs in i portalen. Dessutom kan banker och mäklare kommunicera med varandra på ett smidigt och säkert sätt.

Tambur har tagits fram i samarbete mellan Affärs- och kreditinformationsföretaget UC, mäklarorganisationerna FMF och Mäklarsamfundet och åtta bolånebanker. Och syftet är just att öka såväl effektiviteten som säkerheten vid fastighetsaffärer.
− Bankerna kommer att spara mycket tid på det här, och får ett standardiserat sätt att hantera en bostadstransaktion. För Mäklarna blir det ett sätt att interagera med bankerna, i stället för många olika som i dag, förklarar Oskar Bjursten, affärsområdeschef för kreditinformation på UC. 


Säkerheten är naturligtvis central vid en så stor affär som en fastighetsförsäljning. Genom att all information samlas i ett slutet och inloggningsskyddat system blir det betydligt säkrare att utbyta information här än via mejl och telefonsamtal, påpekar Oskar Bjursten. 

Tambur är funktionellt så snart köpare och säljare kommit överens om en överlåtelse. Mäklaren kan då kontakta de aktuella bankerna och sätta upp en transaktion via portalen.
− Sedan är det säljarens och köparens bank som kommer att agera. Man tar del av den information som finns, verifierar att det är säljarens och köparens bank, och sedan utförs transaktionen, inklusive betalningen, berättar Oskar Bjursten. 

För den enskilde spar det tid att allt sköts via Tambur. Målet är att få ner tiden på mäklarkontoret från över en timme till omkring en halvtimme. Även mäklarna kan vinna både i tid och överskådlighet. Men det är förmodligen bankerna som kommer att märka den största effektiviseringen.
− Bankerna kommer att ha en betydligt bättre kontroll över var i processen man är kring ett bostadsärende. Det går att systematisera och automatisera mycket av flödet. Många manuella steg försvinner, konstaterar Oskar Bjursten. 

Tambur har nu testats av ett antal mäklare och banker, och den 12 april lanseras tjänsten för alla. Tambur är helt kostnadsfritt för mäklarna och öppet för alla registrerade mäklare. Oskar Bjursten är övertygad om att många kommer att ansluta sig.
− Det är ett jättestort intresse. Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet är med och är väldigt intresserade, berättar han.

Åtta banker har varit med och utvecklat tjänsten. Förhoppningen är att även andra banker ska komma med.
− Så fort vi har kommit ut med tjänsten är det fritt fram för andra banker att ansluta sig, säger Oskar Bjursten.

På lite längre sikt är planen att Tambur också ska integreras i mäklarnas egna administrativa system. Redan i dag samarbetar UC med flera mäklarsystemleveratörer för att åstadkomma detta.
− Vi har ett API där man kan ansluta sig som mäklarsystemleverantör. Men i steg ett kommer många av transaktionerna att göras genom webbgränssnittet, säger Oskar Bjursten, och fortsätter:

− Vi räknar med att detta växer över tid. Det tar säkert en stund innan hela marknaden använder Tambur, men vi kommer att trycka på för att det ska gå så fort som möjligt. 

Bakom Tambur står alltså UC och ett antal banker. Det är också UC som kommer att sköta driften av portalen. För Oskar Bjursten är det logiskt att kreditupplysningsföretaget utvecklar tjänster som den här.
− Vi tillhandahåller tjänster till finanssverige. Det här är våra kunder. Just bostadsmarknaden, och särskilt de finansiella aktörerna inom bostadsmarknaden, är ett område vi satsar på, säger han.

Fakta

Om Tambur:
Tambur är en portal som förenklar och effektiviserar administrationen i samband med bostadsköp. I Tambur samlas den information och kommunikation som behöver utbytas mellan banker och mäklare inför tillträdet. Portalen är öppen för alla bolånebanker och registrerade mäklare. För mäklare är tjänsten helt kostnadsfri.

Dela artikeln

Journalist

Ulrika Öster

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor