European Media Partner

Tesla satsar på hållbart samhälle

Sydafrikanen Elon Musk vill revolutionera användningen av energi och drömmer om att befolka andra planeter. Han har kommit en bit på väg.

Superentreprenören Elon Musk har i flera olika intervjuer konstaterat han att han redan som ung funderade på vilka områden som i grunden kommer att påverka framtiden och ha en grundläggande effekt för mänskligheten. Han kom fram till tre områden: hållbar energi, internet och att befolka andra planeter.

Denne sydafrikan som lever den amerikanska drömmen flyttade som 17-åring till Kanada och sedan till USA. 1995 lämnade han Stanford för att tillsammans med sin bror grunda företaget Zip2. Ett företag som utvecklade publiceringsprogam för internetbaserat material från nyhetsföretag. Zip2 såldes till Compaq redan fyra år senare. Nästa steg var att grunda företaget X.Com.

– Jag ville helt enkelt förändra sättet vi betalar och utnyttja nätet för snabba transaktioner, berättar han i en intervju för Bloombergs Risktakers. Företaget gick redan 2000 ihop med Confinity som hade utvecklat betaltjänsten PayPal. Året därpå köpte eBay företaget för 1,5 miljarder dollar. 

Elon Musk är också känd för att ha spelat en mycket viktig roll för Tesla Motors som han kom in i redan i februari 2004. Det vill säga redan under företagets första levnadsår. Den första modellen företaget började sälja var sportbilen Tesla Roadster. Sommaren 2012 lanserades Tesla Model S, en elbil i mellansegmentet, som vunnit flera utmärkelser. Tesla är pionjär även inom självkörande bilar. I samband med mjukvaruuppdateringen för Model S förra hösten meddelande Elon Musk att ägaren nu skulle få tillgång till en ”autopilot” som i praktiken är en ytterst avancerad farthållare. Elon Musk brinner för elbilar och vill se ett genombrott i användandet av dessa. Tätare nätverk av så kallade ”supercharging stations” – där en bil kan laddas till 50 procent på 20 minuter – är ett sätt att minimera begränsningarna av batteridrift. Han vill även se fler, men framför allt betydligt billigare elbilar. Batterierna har från starten varit den stora utmaningen och krävt att man använder lätta material, en avancerad teknik och design. Företagets satsning på en batterifabrik i jätteformat som håller på att byggas i Nevadaöknen är ett led i detta liksom att man redan i dag är underleverantör av drivlinor till vissa av Mercedes och Toyotas modeller. Större tillverkade volymer av en viss teknik möjliggör helt enkelt ett lägre pris. 

Ett ganska oväntat steg annonserade han 2014 då han gjorde klart att Tesla Motors kommer släppa sina patent fria. Syftet är att möjliggöra för vilken biltillverkare som helst att snabba på utvecklingen av elbilar. Elon Musk konstaterade på sin blogg i samband med kungörandet att det byggs en försvinnande liten mängd elbilar i förhållande till de cirka 100 miljoner bensin- och dieselbilar som årligen rullar av fabriksbanden. 

– Elbilsprogam, eller program för alla fordon som inte bränner kolväten, vid de stora tillverkarna är små till obefintliga och utgör i genomsnitt mindre än en procent av deras totala bilförsäljning, skrev han på sin blogg. Och så här motiverade han kort och gott beslutet att göra Teslas kunskap till Open Source. 

– Vi tror att Tesla, andra företag som tillverkar elbilar och världen gynnas av en gemensam teknikplattform som utvecklas snabbt. Ett ytterligare parallellt projekt för denne serieentreprenör är SolarCity som grundades 2006 av två av hans kusiner utifrån ett koncept föreslaget av honom själv. 

– Det låter galet, men vi vill förändra hela världens energiinfrastruktur så att vi inte längre släpper ut några växthusgaser. 


Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor