European Media Partner

Tignes – Ett klassiskt resmål

Om du söker en skidort med mycket och varierande skidåkning, all möjlig service, fantastiska croissanter och liftpersonal som bryter så där härligt på franska, testa Tignes. Oavsett om du gillar sköna svängar i pisten eller jaga friheten ute i terrängen, hoppa i parken eller stå på i svarta pister, här finns det något för alla.

Tignes, grannen med välkända Val d’Isère, är en modern skidort. I kontrast mot orter som funnits långt innan skidåkarna kom på plats med sina liftar och färgglada kläder så är inte Tignes en pittoresk alpby. Men att en skidort har byggts just för att åka skidor har sina klara fördelar. Du har alltid nära till en lift och systemet är utnyttjat optimalt för åkningen. All service från mataffär till skidhyra, guider och turistinfo, afterski, restauranger och nattliv finns nära tillhands. Det är enkelt att vara skidåkare i en ort som ligger på 2100 meter över havet med skidåkningen tillgängligt överallt.

Skidorten består egentligen av fem byar där tre av dem är byggda för skidåkningens skull, men längre ner i dalen hittar du äldre och mysigare Les Boisses och Brevières, den sistnämnda även känd som tre sekunders byn, eftersom det är tiden det tar för byn att försvinna om dammen ovanför brister. När dammen Lac de Chevril byggdes lades hela den gamla byn Tignes under vattnet, den enda byggnaden som flyttades var byns kyrka som i dag finns i Les Boisses.


Hur som helst, Tignes Le Lac är modernt, välgenomtänkt och perfekt för skidsugna. Dessutom har byn renoverats på senare tid och känsla av betongförort som kan upplevas på vissa moderna franska skidorter är borta. Le Lac är snygg och funktionell. Från hotellet, Langley Hotel Tignes 2100, som syftar på höjden över havet, har man en enkel promenad till liften och ski in på eftermiddagen.

Från liften upptäcker man snart vad åkningen i Tignes handlar om. I en 360 graders panorama ser du öppna ytor och rolig terräng. Det finns en mängd möjliga åk åt alla håll och det enda lyxproblemet är att komma överens om var man ska åka. Prova Col du Palet där man både har tillgång till fina pister, öppen terräng och en park, till exempel.


Det finns gott om valmöjligheter för skidentusiaster. De fina pisterna i varierande svårighetsgrad erbjuder någonting för alla. För dig som gillar äventyrsåkning och skidakrobatik finns många raviner och naturliga hopp att undersöka. Missa inte Nålsögat, en klippformation som ser ut just som ett nålsöga. Det påstås att James Bond åker igenom denna i filmen ”A wiev to kill.” med Roger Moore i huvudrollen.

För en kulinarisk upplevelse att minnas behöver du inte ta dig långt ifrån pisten. Belägen just nedanför de två sittliftarna i kanten av Tignes La Lavachet hittar du den fantastiskt trevliga restaurangen La Fermes des trois Capucines. En gammal gård som i dag har egen osttillverkning och en fin meny både på lunch och middag, med en bra vinlista. I soligt väder sitter man bäst på terrassen. La Fermes des trois Capucines är upptagen i Michelinguiden.


Om du efter att åkt skidor hela dagen bestämmer dig för att ta en promenad i Tignes Le Lac missa inte den unika kyrkan byggd helt i betong. Den är ritad av en av Frankrikes mest berömda arkitekter, Le Corbusier. Har du eller barnen fortfarande energi i benen efter en skiddag så ska ni besöka äventyrsbadet Le Lagon Sports Center som ligger mitt i Tignes Le Lac, här kan du även gymma och ta hand om dig själv under tiden barnen plaskar i de roliga bassängerna.

En annan fördel med en skidort som är byggd för skidåkare är att det är lätt att träffa likasinnade. Det vimlar av passionerade skidåkare på orten, som gärna delar med sig av sina finaste skidpärlor. Risken är bara att du inte hinner testa allt. Med så mycket bra åkning är det inte konstigt att Tignes har blivit en sådan klassiskt fransk skidort.

Fakta

Sköna åk i Tignes
Valdemars tips: 
Grande Motte, Descente - svart, en bred pist där du kan ta ut carvingsvängarna, brant och kräver starka lår. Härifrån hittar du riktigt bra offpiståkning också.

Grattalu, ner till Val Claret, blå/röd pist med gott om plats att svänga, varierande och fin.

Palafour, säsongarnas favorit pist. Även mycket fin offpiståkning med i lekfull terräng.

Offpist. Gillar du smala och branta korridorer ska du köra Fingers, facet precis söder om hotellet Tignes 2100, alla som har balkong åt syd kommer att se dig köra här. 

Resa hit: Langley Travel har resor till Tignes från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Flyg till Genève och sedan cirka 2,5 timmars transfer.

Skidsystemet: Tignes är en del av skidområdet Espace Killy. Här finns över 300 km pist, 90 liftar och 154 pister i ett skidsystem som passar åkare på alla nivåer. Skidsystemet är gemensamt med grannorten Val d'Isère, du kan åka skidor från frukost till afterski utan stopp. 

Matställen du inte ska missa

Restaurant Le Panoramic

Beläget på 3032 meter just där den sista kabinliften avgår upp till Grand Motte. Har en stor självserveringsrestaurang och en gourmetrestaurang med speciell inriktning på grillat kött av högsta kvalité och en helt unik dessertbuffe. Inte billigt, men mycket speciellt. Krögare är Jean-Miche Bouvier som äger och driver lyxiga femstjärninga hotell Le Suites des Nevada i Val Claret (Tignes) 2 127 meter, som har SPA, två restauranger och bar.

http://www.les-suites-du-nevada.com/en/le-panoramic/

http://www.les-suites-du-nevada.com/en/

Restaurant L'Etincelle

När ni passerar Val d’Isere under skiddagen ska ni inte missa att äta lunch på nyöppnade L'Etincelle, det är familjen som tidigare drivit Restaurant Les Clochetons längre upp i Le Manchet dalen som nu flyttat ner mitt i pisten i Val d’isere. Man erbjuder ett mycket stort soldäck, men spännande meny, dagligen flera specialrätter och bygget i sig självt är modernt och spektakulärt.

Dela artikeln

Journalist

Alvaro Susena

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor