European Media Partner

Topp 3 golfhändelser 2019

Solheim cup

Solheim Cup, som är golfvärldens mest prestigefyllda lagtävling för damer och även det största golfevenemanget, äger rum vartannat år och i år får Skottland välkomna USA:s och Europas bästa spelare. Den internationella lagtävlingen för kvinnor hålls i landets hjärta, Gleneagles. Det är samma anläggning som 2014 stod som värd för Ryder Cup och även formatet är samma, med 12 spelare från varje sida som möts i matchspel.


Solheim Cup spelades för första gången 1990 och i år är det den 16:e gången man gör upp om pokalen. De tre senaste kaptenerna har varit de svenska stoltheterna Liselotte Neumann, Carin Koch och Annika Sörenstam. Det betyder att det är första gången sedan 2011 som en svensk inte leder laget. I år är det i stället skotskan Catriona Matthew som leder det europeiska laget, medan den erfarne Juli Inkster ansvarar för USA för tredje året i rad.

Tidigare har laget bestått av fyra spelare uttagna baserade på världsrankingen och fyra av penninglistan på Ladies European Tour. Resterande fyra har varit kaptenens eget val. I år har det förändrats och Catriona Matthew har meddelat att uttagningen till det europeiska laget i stället kommer att bestå av fem stycken som kvalar in via världsranking, tre via penninglistan Ladies European Tour (LET) och fyra kaptensval. Alla spelare var även förr tvungna att delta i sex stycken LET-tävlingar för att vara berättigade en startplats, och till Gleneagles kommer den siffran att öka till åtta.

En av våra svenska favoriter, Anna Nordqvist, är numera en av Europas högst rankade spelare, och hon kommer att delta i Solheim Cup för femte året i rad.
USA är favoriter och har dominerat Solheim Cup med få undantag.

Datum: 9-15 september

Var: Gleneagles, Skottland 

Totalt antal segrar:

Lag USA 10

Lag Europa 5

LÄS MER: Har du koll på linksgolfen? 

The Open (Championship)

British Open, eller kort och gott The Open, är den äldsta av fyra majortävlingar för herrar, och den  tredje majortävlingen för året. Tävlingen ligger tidsmässigt efter US Open och US Masters men innan PGA Championship. The Open är organiserad och administrerad av R&A och spelas alltid på en golfklubb i Storbritannien.


Tävlingen är världens äldsta inom golf och hålls oftast i Skottland eller England. Under 28 år har den tagit plats på St Andrews Old Course, där första gången var 1873 och senast 2015. I år hålls den däremot på Nordirland och äger rum den 18:e till 21:e juli på Royal Portrush Golf Club som även var värdar för tävlingen 1951 när Max Faulkner segrade.

Royal Portrush Golf Club är en privat golfklubb i County Antrim. Klubben har två linksbanor, The Dunluce Links, och The Valley Links. Där Duncle Links-banan anses vara en av de bästa i världen. Den rankades som världens fjärde bästa bana av Golf World år 1996, plats 12 av Golf Magazine inom samma kategori, och hamnade på plats tre av Golf Digest år 2007 över de bästa banorna utanför USA.

Den nuvarande favoriten att vinna The Open i år kommer inte som en överraskning. Rory McIlroy har varit en av mästarnas favoriter årligen sedan 2011 Masters Tournament. Mcllroy slogs om vinsten mot bland annat Tiger Woods, och precis som då menar somliga att det är de två vi kommer att få se i slutkampen även under The Open i år.

Datum: 18-21 juli

Var: Royal Portrush Golf Club, Nordirland

Försvarande mästare: Francesco Molinari

Mesta vinnaren: Harry Vardon, 6 segrar


Scandinavian Invitation

Scandinavian Invitation är nordens största golftävling som anordnas i Mölndal utanför Göteborg, i en avskild dal som gränsar till naturreservatet Sandsjöbacka. Värd för andra året i rad är Hills Golf & Sports Club och golffesten, som innebär en Europatourtävling tar plats den 22:e till 25:e augusti.


Den anrika golftävlingen andas golf i världsklass och är Sveriges enda Europatourtävling. Målsättningen med eventet är att besökare ska få vara med om någonting utöver det vanliga, från första till sista dagen. Förra året gästades dem av över 70 000 besökare och i år etablerar sig ytterligare spelare som kommer annonseras inom kort. 

Golfbanan är ursprungligen en skapelse av de berömda golfbanearkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest. Sedan dess har den redesignats och förädlats av delägaren och proffsgolfaren Johan Edfors, och den har under flera år rankats etta i Göteborg.'

Som golffest är tävlingen, utöver golfnöje, även en kulinarisk njutning då arrangörens ambition är att maten ska locka i nästan samma mån som sporten. Det kommer erbjudas fine-dining med avsmakningsmeny i glasrestaurangen med utsikt över tians tee och mat ifrån olika foodtrucks invid sjunde green.

Datum: 22-25 augusti

Var: Hills Golf Club, Sverige

Försvarande mästare: Paul Waring (Nordea Master


Dela artikeln

Journalist

Amanda Sandström Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor