European Media Partner
Yrkeshögskolorna har öppnat upp för en ny grupp av studenter, som inte är intresserade av enbart teoretiska studier utan lockas av den stora delen praktik inom YH-utbildningarna. HÄLSA

Utbildningar inom vård och omsorg mest populära

Under de senaste åren har vårdutbildningar klättrat upp i toppen inom alla eftergymnasiala utbildningskategorier, allra mest lockar yrken som specialistsjuksköterska och sjukgymnast.

”Över 95 procent har ett jobb inom ett halvår efter YH-utbildningens slut.”

Petra Brohäll är kommunikationschef för utbildningssajterna Studentum.se och Allastudier.se, och det är statistik från besök på deras sajter hon utläser trenderna från
– På dessa sajter kan man söka, hitta och jämföra bland alla utbildningsformer, allt ifrån universitet och yrkeshögskolor till komvux och distansstudier. Just vårdutbildningar har alltid ett visst söktryck, det är vanliga yrken som bara rullar på. De har varit i topp under de senaste åren.

På deras sajter finns även möjlighet till fritextsökningar, och de mest sökta orden är “sjuksköterska”, “undersköterska”, “lärare”, “läkare” och “tandsköterska”.

Hon tror att ett skäl till att vårdutbildningar är så populära är att det länge varit stor medial uppmärksamhet kring den stora bristen på sjuksköterskor, undersköterskor och andra inom vård- och omsorgsområdet.
– Men vi vet också att utbildningsval ofta ”går i arv”, och eftersom många unga nu har föräldrar som jobbar inom vården så kan även det vara en förklaring till det höga söktrycket, förklarar hon.

Även vetskapen om att det finns jobb inom vårdyrken tror hon spelar in, att det därför är tryggt att välja sådana utbildningar.Det finns dock vissa delar av vårdområdet som inte är speciellt eftersökta, bland annat utbildningar inom äldreomsorg, missbrukarvård och till optiker.

För att ytterligare stärka trenden att fler söker sig till vårdyrken, där det kommer behövas allt fler i takt med att befolkningen blir äldre, tror hon lönerna behöver höjas ännu mer. Ett annat sätt är att förbättra möjligheterna till validering av utbildningar hos de nyanlända.
– Det finns många som har olika typer av vårdutbildningar med sig från sina hemländer, och för att snabbt få in dessa på arbetsmarknaden så krävs det att processen med bland annat valideringen av utbildningar, och eventuella kompletteringar, kan snabbas upp.

Hon ser även att de skolor som erbjuder utbildningar inom vård och omsorg skulle behöva bli bättre på att marknadsföra sina utbildningar för att visa på alla möjligheter de erbjuder.

Utöver trenden att vårdutbildningar blivit allt mer populära noterar Petra Brohäll även att söktrycket till Yrkeshögskolor (YH) ökar rejält.
– Det sätt vi mäter på är genom antal sidvisningar, och YH har runt 2,5 miljoner per år att jämföra med universitet och högskolor som har ca 1,8 miljoner sidvisningar.

Yrkeshögskolorna har öppnat upp för en ny grupp av studenter, som inte är intresserade av enbart teoretiska studier utan lockas av den stora delen praktik inom YH-utbildningarna.
– Och eftersom företag måste vara delaktiga i varje ny YH-utbildning som tas fram, och erbjuda praktikplatser, så garanterar det direktkontakt med potentiella framtida arbetsgivare. Cirka 30 procent av eleverna får jobb efter utbildningen där de har sin praktik. Och över 95 procent har ett jobb inom ett halvår efter YH-utbildningens slut.

Men där det hänt allra mest är inom distansutbildningarna som har 6,7 miljoner sidvisningar på ett år.
– Där beror ökningen troligen på den snabba tekniska digitala utvecklingen som gör det möjligt att studera hemifrån, konstaterar Petra Brohäll. 

Dela artikeln

Journalist

Ylva Sjönell

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor