European Media Partner
En elbil laddas KRÖNIKOR

Vågar man satsa på elbil?

Vågar man satsa på elbil? Elbilsutvecklingen går nu riktigt fort. Från att i dag ha ett utbud på 50 laddbara bilmodeller kommer vi om bara några år ha ett utbud på 200 modeller att välja ifrån. Bilindustrin är på väg att ställa om, men hänger bilköparna med i utvecklingen och vågar ta steget till en helt eldriven bil?

De senaste tio åren har prestandan på elbilar mer än fördubblats med ett konstant pris.

Att köra på el innebär många fördelar. Förbättrad körupplevelse, minskad miljöpåverkan och bättre ekonomi ju mer du kör är några av dem. Att inköpspriset ännu är högt för elbilar måste ställas mot en betydligt lägre driftkostnad. För ett företag med många dagliga mil kan även en prestandabil som Tesla vara ett ekonomiskt fördelaktigt val.

Att elbilen är en viktig resurs i klimatomställningen kan inte ha undgått någon – men elbilen är också en fantastisk resurs för framtidens elsystem där allt fler producerar egen solel och den billiga vindkraften dominerar elproduktionen. Elbilen kan laddas när tillgången på förnybar el är god och med tekniken vehicle-to-grid kan batteriet mata tillbaka el till fastigheten eller nätet på ett fördelaktigt sätt både för ägaren och elsystemet. Kungsbacka kommun vann Laddguldet 2019 just för att de testar denna nya teknik.

De senaste tio åren har prestandan på elbilar mer än fördubblats med ett konstant pris.

Samtidigt utvecklas laddinfrastrukturen i snabb takt. Elbilen laddas framför allt hemma, men även på arbetsplatsen kan det finnas behov av att erbjuda laddning. Räkna med att elbilen behöver lite drygt två kilowatttimmar per mil och att en vanlig laddbox ger fyra-elva kilowattimmar på en timme. I genomsnitt kör en svensk bil drygt tre mil om dagen.

Samtidigt är infrastrukturen för snabbladdning viktig för att möjliggöra längre resor med elbilar. Snabbladdningsnätverket är nu så väl utbyggt att en bil med 35 mils räckvidd klarar alla resor. Sträckan Ystad-Haparanda tog i en jämförelse med olika elbilar 21-35 timmar inklusive laddning. Enligt karttjänst tar sträckan 18,5 timmar utan stopp.

Med hybridbilen får du naturligtvis en kombination av elmotorns och förbränningsmotorns fördelar, men också dess nackdelar. Du får betala för dubbla drivlinor, ett batteri och har fortsatt hög service på förbränningsmotorn. I vår senaste prognos går elbilen om hybridbilen i nybilsförsäljningen inom bara några år. Vill du eller ditt företag vara en del av framtiden ska ni kanske välja en elbil redan nu.

Johanna Lakso

VD, Power Circle

Fakta

Vad är Power Circle:

Power Circle är en intresseorganisation som jobbar med elsystemets framtidsfrågor och publicerar varje månad statistik om laddinfrastruktur och elbilar.

Dela artikeln

Journalist

Johanna Lakso

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor