European Media Partner
Vilka var det som byggde Sverige? KRÖNIKOR

Vilka var det som byggde Sverige?

Hur och med hjälp av vem har Sveriges industrier växt fram? Frågan är svår att besvara och till viss det kontroversiell. Ida Dicksson är Industrihistoriker med specialintresse på svensk industri. 


Det har skrivits hyllkilometrar om svensk industrihistoria men ett av de mer tänkvärda inspelen kom 2010 när författaren Anders Johnson konstaterade att varje skildring av svensk historia som inte framhöll invandringens betydelse för den ekonomiska utvecklingen var djupt missvisande. Ju mer han studerade historien så framstod invandrarnas roll allt tydligare, inte bara som enskilda exempel utan som systematisk verkande drivkraft. Så här kan Sveriges industrihistoria beskrivas med ett axplock.

På medeltiden kom de franska Cistercienserklostren med ny kunskap till Sverige. Alvastra kloster bedrev till exempel kvarndrift, järnframställning, stenbrytning och tegelbränning. Under 1500-talet kom invandrare med stångjärnssmidet och utvecklade vattenpumpsystem som ersatte muskelkraft vid landet gruvor. 1600-talets Valloner tillhör redan de mer omskrivna invandrarna men visste du att Kramfors i Ångermanland uppkallades efter livländaren Johan Christoffer Kramm som 1742 anlade Norrlands första finbladiga vattensåg eller att man för att få kompetens till glasbruken under Tysklands emigrationsförbud smugglade glasblåsare från Tyskland i tunnor. En av dessa glasblåsare var sedan med och grundade Kosta glasbruk och släkten förblev glasblåsare på Kosta i fem generationer.

På 1800-talet blev invandraren Samuel Owens den svenska ångteknikens fader och brittiska invandrare skapade Motala Verkstad och grundade Götaverken. På 1900-talet kom Bröderna Cloetta från Schweiz, från Tjeckien kom juden Herbert Felix som grundade Felix konservindustri och från Egypten kom Emad Bayoumy till Dalarna där han startade Pyramidbageriet tillsammans med sin fru. Innandra Das Gupta, invandrare från Indien gjorde Perstorp till nordens första plastfabrik, medan indiern Bicky Chakraborty räddade nedläggningshotade svenska stadshotell genom att bygga upp Elite Hotels. Ungraren Eugen Spitzer som kom till Sverige med Folke Bernadottes vita bussar kom att grunda penntillverkaren Ballograf och Ayad al Saffar, från Beirut i Libanon, kom att bli Sveriges största urhandlare med Klockgrossisten och Ur & Penn. På 2000-talet har den Irakiska flyktingen Greg Dingizian gått in som VD i ett krisdrabbat HSB Malmö och räddat såväl HSB som deras prestigebygge Turning Torso, för att sedan grunda Rosengård Invest för att satsa på företag drivna av entreprenörer med utländsk bakgrund.

Med invandrare kommer nämligen tillskott av kompetens, kontakter, kapital och kreativitet. Något historien visat oss gång på gång är att bland det värsta som kan drabba en nation är när högutbildade människor flyr landet – brain drain. Mot denna bakgrund måste ju motsatsen vara det bästa som kan hända en nation – brain gain! 

Vilka var det som byggde Sverige?

Dela artikeln

Journalist

Ida Dicksson

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor