European Media Partner

3 intressanta länder att flytta till


PORTUGAL

Tjänstepension avlönar sig i Lissabon som erbjuder både golf- och strandliv.

Fler och fler svenskar väljer att flytta till Portugal och för dig med en bra tjänstepension från privat sektor är det en stor fördel. Här slipper du betala skatt på den typ av inkomster och får leva i ett behagligt klimat året om med låga priser. Gamla slott, herrgårdar, stränder och en vacker stadskärna. Portugals huvudstad Lissabon har en närhet till allt, så även vackra Estoril och Cascais som passar för dig som njuter av hav, skaldjur och vin, men även motion i form av golf. Längs Algarvekusten hittar du drygt 35 stycken banor, med vackra utsikter och för dig som är mycket intresserad går det även att köpa hus i anslutning till någon av banorna. En trerumslägenhet på Algarvekusten behöver inte kosta mer än 200 000 euro och här kan du dessutom efter utflyttning från Sverige vara inskriven i både det svenska- och portugisiska sjukvårdssystemet.

Staden är majestätisk och en outtömlig plats på sevärdheter, teatrar, museum, restauranger och butiker. Här kan du leva som om varje dag är en semester, vare sig den handlar om golf, vin och mat, shopping, strandliv eller kultur. En annan lagom social aktivitet som portugiserna värdesätter är att koppla av på en uteservering i skuggan med en god kaffe. Ingen aktivitet är för liten och då Lissabon är byggd på sju kullar krävs det lite benmuskler att promenera upp längs kullerstenarna, såvida du inte hoppar på en av deras gula spårvagnar. Staden håller dig sysselsatt och inspirerad och har utmärkta förbindelser med tåg, färja och buss som gör det enkelt att hela tiden upptäcka nya delar.


SPANIEN

Hemkänslan och aktiviteterna på den spanska solkusten lockar många med medelhög pension.

Trots att Spanien inte tillhör ett av lågskatteländerna för pensionärer lönar det sig för dig med medelhög pension. Landet har en progressiv skatteskala på 25–56 procent med grundavdrag på upp till 50 000 kronor. Detta tillsammans med lägre levnadskostnader och sol året om, gör Costa del Sol till ett givet val för många svenskar. En av städerna som svenskarna valt att lämna hemlandet för är Nerja som ligger öster om Malaga. Staden tycks ha varit på allas läppar de senaste åren och med sin småstadsmentalitet förstår du snart hur det kommer sig att svenskarna känner sig hemma bland de pittoreska gatorna. Olivfält, apelsinblommor och grillad fisk, men även filmjölk, kaviar och Marabou. Kopplingen till Sverige ligger i detaljerna som när du besöker mathandeln, samtidigt som den genuint spanska matkulturen och kustvyn ger staden karaktär.

Här ligger inte bara vackra stränder och cirka 400 restauranger, utan även en närhet till bergskedjan Sierra Nevada och deras skidbackar. Småstaden är en aning lugnare och kan tyckas som ett mer genuint alternativ till de välkända badorterna på Costa del Sol. Spanien är bland annat känt för sin padel men i Nerja kan du få utlopp för fler aktiviteter än så. Här ligger padelanläggningarna, vattensporter, otaliga skidbackar och bergiga klippor nära för att du ska kunna vara aktiv året runt. Att åka elcykel längs kustens backar om somrarna, skidor om vintrarna och spela just padel året om lockar aktiva och soläskande svenskar att på senare år ta steget och flytta till Nerja.


FRANKRIKE

Låg eller medelhög pension – Nice är staden för dig som trivs bland puls och historia.

Att flytta till Frankrike som pensionär passar dig som har låg eller medelhög pension. För dig med årsinkomst på under 90 000 behöver du inte betala någon skatt, och om du tjänar upp till 250 000 kronor betalar du endast 14 procent. I södra Frankrike ligger landets femte största stad. Nice lockar dem som tycker om en blandning av puls och ett varmt klimat, och staden är fylld av gallerier, museer och musik, men även hav, sol och medelhavsmat. Längs den fyra kilometer långa Promenade des Anglais strosar hundägare, rollerblades- och cykelmotionärer för att njuta av havsbrisen och utsikten över medelhavet. De vita bänkarna längs promenaden är fyllda av personer som tar sig tid att se när vågorna rullar in mot stenstranden.

Men staden har mycket mer än ett lugn att erbjuda seniorerna som flyttar hit. Med sitt historiska arv som sitter i allt från byggnader till den traditionella maten och pulserande stämningen, är det svårt att bli disträ. På marknaden i Gamla stan kan du handla färska råvaror; solmogna grönsaker, frukter, oliver och kryddor. Medelhavsmaten som består av skaldjur, olivolja och fisk, med sina essentiella näringsämnen och fettsyror skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, och smakar godast när den är nyfångad, solmogen och närodlad. På så vis kan du njuta medan den här staden gör det enkelt för dig att vårda din hälsa med god mat och motion med havsutsikt. I Frankrike får du en lite större plånbok och här kan du välja en plats med kultur, personlighet och varm havsbris.

Dela artikeln

Journalist

Filip Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor