European Media Partner
3 intressanta studentmässor 2019 TRAINEETJÄNSTER

3 intressanta studentmässor 2019

Vad ska du bli när du blir stor? Det är en fråga många brottas med, oavsett om man ska g ut gymnasiet eller utbilda sig till teknik ingenjör. Vi har listat tre intressanta studentmässor att besöka under 2019.

Jobbmässa för blivande ingenjörer i Helsingborg

Den 22 februari var det tionde gången i rad som MässING arrangeras i Helsingborg. Mässan vände sig specifikt till de 650 studenter på LTH Campus i Helsingborg som pluggar på någon av campusets fem högskoleingenjörsutbildningar och masterutbildning.

Mässan var ett strålande tillfälle att utforska vilka möjligheter som finns för att hitta ett intressant arbete efter examen. Men även för att knyta kontakter för examensarbeten, praktikplatser eller med framtida arbetsgivare som också medverkar på mässan.

Bland de företag som fanns med på MässING fanns exempelvis Skanska, NCC, Caverion, Peab, Atkins, Elreko, Axsis, Thyréns, Fojab Arkitekter och Helsingborg Stad. Till mässan kom också Eric Thyrell, känd och uppskattad föreläsare, som berättade om hur man säljer in sig själv.

Genom att prata med företagen och många av deras ingenjörer som fanns på plats fick man en god inblick i vilka olika arbetsuppgifter som ingenjörer arbetar med, vilka karriärmöjligheter som finns och vad man ska tänka på för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

För tillfället är efterfrågan på ingenjörer stor och det är väl känt att många företag har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Det gör det relativt lätt för de flesta nyexaminerade ingenjörerna att få arbeta efter examen, särskilt om man är öppen inför att flytta på sig. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en hård konkurrens om de mest intressanta jobben.Spännande studentmässa för samhällsvetare i Lund

Den sjätte mars är det dags för SAMarbete – en jobbmässa för 5 700 studenter som pluggar vid Lunds universitet – allt från socionomer och psykologer till statsvetare, personalvetare, samhällsvetare och kriminologer.Det är sjätte året i rad som mässan arrangeras av samhällsvetarkåren i Lund, och man hoppas på stor uppslutning från mässans deltagare.

Jobbmässan är ett perfekt tillfälle för studenter, näringslivet och den offentliga sektorn att mötas, nätverka och knyta kontakter inför framtiden. Syftet från arrangörerna är att inspirera studenterna och hjälpa dem att skaffa sig en bättre insikt i vilka kunskaper och färdigheter som krävs för att få en anställning, men också vilka kompetenser som efterfrågas inom branscherna man kan tänkas att söka sig till efter examen. Det finns även goda möjligheter till att hitta extrajobb, praktikplatser, uppslag till uppsatser och examensjobb.

Vid mässan kommer ett 30-tal företag, kommuner, myndigheter och ideella organisationer att medverka. Bland dessa finns exempelvis Malmö stad och Lunds kommun, men också Amnesty International och flera FN-organisationer.

I samband med mässan arrangeras också föreläsningar och paneldiskussioner. En föreläsning handlar om hur man kan bidra till att förändra världen genom sina karriärval och en annan om hur man kan få anställning inom den ideella sektorn.

Ett annat viktigt inslag på mässan är att man kan få sitt CV granskat av experter och dessutom få tips som ökar ens chanser att få drömjobbet. SAMarbete arrangeras på Eden i Paradiset i centrala Lund. Ytterligare information om arrangemanget finns på samarbete.org.Mässan för dig som går ut gymnasiet

I vinter och vår arrangeras Ut i Livet-mässan på fyra platser runt om i Sverige. Mässorna vänder sig i första hand till de som går sista året på gymnasiet eller nyligen tagit studenten. Mässan presenterar allt som berör eller kommer att vara nödvändigt att ha kunskaper om när man ska stå på egna ben, oavsett om man börjar jobba efter gymnasiet, flyttar hemifrån eller går i tankarna om att plugga vidare.

På plats på mässan finns representanter från universitet, folkhögskolor, yrkesutbildningar, utlandsstudier och många andra aktörer. Parallellt får man också möjlighet att träffa arbetsgivare som anställer unga vuxna. Dels för att kunna knyta kontakter, dels för att få veta mer om vad som krävs och vilka förväntningar som finns. Det kan handla om att jobba på callcenter, på en restaurangkedja eller inom äldreomsorgen, bara för att ta några exempel.

På Ut i Livet-mässan medverkar dessutom olika myndigheter, exempelvis Arbetsförmedlingen, CSN. Skatteverket och försäkringskassan. De berättar om så väl rättigheter och skyldigheter man har som medborgare. Man kan också få tips på hur man gör för att starta upp ett eget företag.

Många som precis gått ut gymnasiet vill ta ett uppehåll från vidare studier och funderar på att göra en utlandsresa. På mässan får man tips på vad man ska tänka på, till exempel försäkringar, men också hur man kan jobba sig fram under resan i exempelvis Australien eller Nya Zeeland.

Ut i Livet arrangeras på fyra orter under 2019, i Karlstad den 21 februari, i Västerås den 5 mars, i Göteborg (Nordstan) den 14 mars och i Norrköping den 26 mars.


Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor