European Media Partner
Amelia Adamo tipsar om seniormode SENIOR

Amelia Adamo tipsar om det nya seniormodet

Att klä sig snyggt oavsett ålder är något av ett trendbrott inom modevärlden. Tantmodet är på väg bort, ersatt av självsäkra kvinnor som inte låter åldern hindra dem från att fortsätt klä sig poppigt.

Tidigare har modevärlden främst riktat sig till yngre generationer. Nu har man fått upp ögonen för en ny målgrupp – kvinnorna som klär sig som 40-åringar även vid 60+.
– Inom modevärlden har man just börjat inse och anpassa sig efter den enorma förändring som skett, att kvinnorna har lämnat tantskuggan. Det som ändras med åldern är kroppsformen, man ändrar inte stil och sätter på sig ett förkläde för att man passerar en viss ålder. Gillade man Gudrun Sjödén så fortsätter man att klä sig så, säger Amelia Adamo.

Nu kommer det fler modeller för denna målgrupp och flera butikskedjor har snygga, moderna kläder som sitter bekvämt även för en kropp som är lite rundare mitt på. Amelia nämner att den här målgruppen är piffiga och vill fortsätta vara det, men de vill inte ha trånga kläder, det är inte så snyggt när ryggen börjar valka sig. En del modeföretag har uppmärksammat detta och syr efter det. Vi ser andra snitt, ett annat baddräktsmode där man får in hela rumpan i baddräkten och nya underkläder som sitter skönt, som håller ihop kroppen litegrann, utan att plåga den. Amelia vill även slå ett slag för kemtvättar som ägs av exempelvis syrianer, då de ofta har väldigt duktiga ändringsskräddare som kan sy om ens kläder så att de känns nästan skräddarsydda och passar även en äldre kroppsform.
– Det finns en glädje i att kunna klä upp sig hos äldre kvinnor också. Stilen består upp i åldern. Vi är den första generationen kvinnor som haft egen inkomst och kan fortsätta bekosta våra egna kläder. Gunilla Ponten, som är långt över 80, fortsätter klä sig i sin stil. Vi är mycket mer synliga, går ut mer, klär upp oss.

Vissa saker bör man dock undvika när man klär sig, för att uppnå ett riktigt bra resultat. Amelia menar att man, oavsett ålder, bör ha vissa tumregler:
– Ska jag vara en stilpolis tycker jag inte man ska ha för korta kjolar om man inte har kanonben som man känner att man vill visa hela världen, oavsett ålder, det är en estetisk fråga. Man ska undvika alla dessa vita, genomskinliga leggings. Titta på passformen och fråga dig: Passar detta mig? Däremot är det bra att man vågar visa skrynkliga överarmar. Modet var väldigt strängt mot äldre tidigare, nu håller vi på att frigöra oss från det.

Den attitydförändring som kan ses hos målgruppen kvinnor 55+ kan liknas vid en trend – många har större självförtroende, vågar tuffa accessoarer och klär sig färgglatt. Man är så gammal att man får sticka ut, man kan ha på sig saker som inte riktigt passar ihop, om man gillar det man har på sig och känner sig fin.
– Ett av plusen är att man som äldre är befriad från ängslan, man vågar sticka ut! Det är en befriande känsla. Har man självförtroende så finns det numera snygga kläder för äldre, de är inte tantiga längre. Se på kvinnorna i Italien och Spanien – de har bikini långt upp i åldrarna. Vi i Sverige är på väg mot detta kroppssjälvförtroende, även om vi inte är riktigt där ännu, avslutar Amelia. 

Att klä sig snyggt oavsett ålder är något av ett trendbrott inom modevärlden. Tantmodet är på väg bort, ersatt av självsäkra kvinnor som inte låter åldern hindra dem från att fortsätt klä sig poppigt.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor