European Media Partner
Babba Canales SÄSONGER

Babba Canales tar världen med storm!

Babba Canales är något så fantastiskt som en tvättäkta svensk superkvinna. Hon har vid 26 års ålder redan hunnit jobba i Berlin, vara marknadschef på Uber i Sverige och bli rekryterad till Ubers marknadsavdelning i New York.

”Jag byggde upp kontakter under tiden jag studerade, vilket är svårare om man går en helt akademisk utbildning.”

När vi pratas vid har hon sedan ett halvår tillbaka nytt jobb, som varumärkeschef på startupföretaget Away Travel, som säljer högteknologiska resväskor. Hur kommer det sig att en 26 årig tjej uppvuxen i Kristianstad på så kort tid redan hunnit göra kometkarriär, flytta till New York och beta av par toppjobb i amerikanska bolag? En del av svaret finns som så ofta i uppväxten. – Jag växte upp i en väldigt chilensk familj. Mina föräldrar pratade väldigt begränsad svenska, jag fick alltid vara tolk, följde med till banken och på läkarbesök och blev snabbt självständig. Jag var en smula lillgammal.

Babba studerade Samhällsprogrammet på Söderportsskolan, var en typisk ”duktig flicka”, hade lätt för att lära sig och fick strålande betyg. Det kändes självklart att studera vidare till något akademiskt då hon kämpat så hårt för att få bra betyg. I sökandet efter ekonomikandidatutbildningar föll valet på marknadsföring inom detaljhandel på Handelshögskolan. – Min dåvarande pojkvän ville också plugga vidare men var inte så intresserad av akademiska utbildningar. När jag letade utbildningar till honom stötte jag på en Yrkeshögskoleutbildning (YH) inom International Sales and Marketing som verkade väldigt spännande, så i sista stund sökte jag för säkerhets skull även till den. 

Trots att de fina betygen banat vägen in på Handels var det kursplanen på YH-utbildningen som verkligen lockade. Den inkluderade akademiska kurser från Handelshögskolan, varvat med praktik och praktiska kurser som tagits fram i samarbete med näringslivet. – Jag har en stark tror på praktik eftersom jag fått jobb efter PRAO-perioder och sommarjobb. Jag svalde mina fördomar om YH som något för de som inte hade så bra betyg och har inte ångrat att jag tog det beslutet. 

Den tvååriga utbildningen höll högt tempo och hade en stark koppling till näringslivet. Praktik, event för näringslivet och praktisk träning gav eleverna direkt inblick i näringslivet under studietiden, något som gjorde det enklare att applicera litteraturens teorier på verkligheten. – Jag byggde upp kontakter under tiden jag studerade, vilket är svårare om man går en helt akademisk utbildning. Det viktigaste för mig var den täta kontakt jag fick med näringslivet. Om man verkligen är dedikerad kan man göra det till den bästa utvecklingstiden för sig själv. Utbildningen kräver mycket, med stor ambition kan man komma långt och kombinationen teori- och praktik är utmärkt. Nu när jag själv anställer folk så ser jag ofta att folk har för lång akademisk bakgrund och för lite praktik. 

YH-utbildningen gav en snabb skjuts ut i arbetslivet inom sälj och marknad, något Babba rekommenderar andra som vill komma ut direkt i arbete. Utbildningen är en inkörsport till arbetslivet, och ännu bättre är det om man redan tidigare har arbetslivserfarenhet, menar Babba, som själv jobbat sen hon var 14 år gammal. Hennes karriär- och studietips är att se varje möjlighet som en möjlighet att växa. Ta saker på allvar, hur obetydlig uppgiften än kan tyckas. 
 Inställning är så himla viktigt, att vara en doer, vad man än tar sig an, att ta sig an det med passion. Var en positiv drivkraft som folk vill ha omkring sig och gör alltid ditt bästa! – Många gånger när jag fått möjlighet att göra saker så har det varit för att jag fått bra referenser eller rekommendationer från en tidigare kontakt. Jag sätter en ära i att jobba hårt och göra bra i från mig, det är ett sätt att skilja sig från mängden. Särskilt viktigt är detta i dagens samhälle – där millennials eller generation Y som det även kallas – har rykte om sig att vara egoister som går över lik för att bli chefer. Då är det bra att sticka ut genom att visa omtanke och vara en teamplayer. Få lyckas helt själv och man bör tänka på hur man behandlar andra under vägen mot toppen. Ensam är inte stark, så släpp hetsen om att bli chef direkt och få en bra titel. 

Ärofyllda utmärkelser, bland annat en förstaplats i Veckans Affärers Sweden’s top talent förra året, och Forbes talanglista för folk under 30, tycker Babba är positiva ur aspekten att hon representerar flera minoritetsgrupper i dessa sammanhang: ung, andra generationens invandrare och kvinna. – Det är kul att representera något annat än en vit man i sådana sammanhang och roligt att kunna vara en förebild. 

Vad kan vi vänta oss i framtiden av denna svenska superkvinna? Babba ser enligt egen utsago fram emot att någon dag ägna sig åt en livsstil som tillåter henne att ge tillbaka både till andra i karriären och ägna att sig mer åt välgörenhet i allmänhet och Female Empowerment i synnerhet.

Baba Canales tar världen med storm

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor