European Media Partner

Bagare – ett framtidsyrke


Vill du arbeta kreativt, med att skapa härliga och smakrika kreationer som förgyller människors vardag? Om du dessutom vill samarbeta med branschen och komma ut i arbete snabbt – så passar bagaryrket dig. 

Våra utbildningar bygger på och styrs av vad branschen behöver och förser branschen med kompetent personal.

Bagaryrket har varit en naturlig del i samhället under många hundra år och är fortsatt aktuellt i våra dagar. Bagarnas yrkeskompetenser är högt efterfrågade, och av de som utbildar sig får majoriteten jobb efter avslutad examen.

Ett av utbildningscentren som har lyckats med sin bageriutbildning är Yrgo, som arrangerar högre yrkesutbildning i Göteborgsområdet och som är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad.
– Varje år utbildar sig cirka 2 000 personer hos oss på Yrgo, och efter examen är de mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Våra utbildningar har en stark anknytning till det lokala, nationella och internationella näringslivet. Det gör oss till en av Sveriges största aktörer, säger Robert Hagsten, rektor på Yrgo.


Bageriutbildningen på Yrgo har funnits i över 15 år och erbjuder en plattform för studenter som vill fördjupa och förbättra sitt bageri- och konditorihantverk. Själva utbildningen bygger vidare på de grundkunskaper som de studerande får med sig från gymnasieskolan eller vuxenutbildningar.
– Under ett år får de studerande ta del av en utbildning som är uppdelad i bageri och konditori.

Vi bygger på deras kunskaper ytterligare – och utbildningen avslutas med att de studerande får avlägga ett gesällprov, där det säkerställs att deras kunskaper matchar det som framtida arbetsgivare förväntar sig.

Studierna är förlagda till Yrgos lokaler i centrala Göteborg. En stor del av arbetet är praktiskt, där de studerande övar upp produktionshastighet, produktionskvalitet och eget kreativt skapande.
– Man är i våra bageri- eller konditorilokaler fem dagar i veckan, minst sju timmar om dagen. Vi arbetar i ett högt tempo, men de studerande tycker att det är väldigt roligt.

Utöver de platsförlagda studierna, gör de studerande LIA (praktik) på hösten och våren, sex veckor vardera. De studerande får praktisera sina kunskaper i skarpt läge, hos aktörer i regionen, men även hos nationella, internationella aktörer och branschorganisationer.

Studierna sker i nära samarbete med näringslivet och aktörer från branschen. Varje utbildning på Yrgo styrs av en ledningsgrupp där aktörer från arbetslivet är i majoritet.
– Vi har en väldigt stark arbetslivsanknytning. Det resulterar i att våra studenters kunskaper är efterfrågade av branschen i stort. Som ett bevis på det, har 100 procent av våra bageristudenter jobb, eller startar en egen verksamhet kort efter avslutad utbildning, avslutar Robert Hagsten.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor