European Media Partner
Benny Svensson leder digital utveckling på IKEA UTBILDNINGAR OCH KARRIÄR

Benny Svensson leder den digitala utvecklingen på IKEA

Digitalisering är en av de viktigaste parametrarna för IKEA:s framtid och fortsatta lönsamhet. Det menar Benny Svensson, CIO på IKEA Digital Solutions & IT – en av Helsingborgs största och mest populära arbetsplatser.

Jag har världens bästa jobb

Det går inte att ta miste på att Benny Svensson gillar sitt jobb som CIO , med ansvar att leda den digitala utvecklingen på IKEA Det bokstavligt lyser av entusiasm och arbetsglädje när han slår sig ner i kontorsstolen SKRUVSTA i ett av de små konferensrummen på Sockerbruket i Helsingborg med en skylt som underförstått meddelar att ett möte helst inte bör ta mer än 50 minuter. 
– Jag har nog ett av världens bästa jobb, säger han med eftertryck för att i nästa ögonblick omedelbart korrigera sig själv.
– Nej, jag har världens bästa!
IT är en viktig del av IKEA:s digitala utveckling.

IT möjliggör hela den dagliga verksamheten; kassorna i varuhusen, kommunikationen med kunder och underleverantörer och logistiken för att nämna några exempel.
– Vår huvuduppgift är att se till att verksamheten fungerar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, 365 dagar om året, både i dag och i morgon, understryker Benny Svensson.
Till sin hjälp har han närmare 1 500 medarbetare. Med placering i Helsingborg, Malmö, Älmhult samt på andra platser i Europa, USA och Asien.
– Digitaliseringen är en av de viktigaste parametrarna för IKEA:s framtid. Hänger vi med i den snabba utvecklingen skapar vi också goda förutsättningar för fortsatt tillväxt och är relevanta för morgondagens kunder.

Själv är Benny Svensson född och uppvuxen i Skeppshult, ett litet samhälle i Småland, inte så långt från Gnosjö, känt för sin entreprenörsanda och sina många småföretag, bland annat tillverkare av cyklar, stekpannor och stegar.
– Det finns ett jordnära förhållningssätt där som i mycket påminner om IKEA-andan och som jag är glad för att ha haft med mig i livet, säger han.

Efter gymnasiet blev det flytt till Lund och studier på LTH. Resultatet blev en civilingenjörsexamen i maskinteknik och kort därefter en första anställning på IKEA:s då ganska blygsamma IT-avdelning.
– Jag började arbeta på IKEA:s IT-avdelning med utveckling av företagets olika IT-system. Den gången var vi bara ett 50-tal medarbetare.
Själv ser han tillbaka på den tiden som både lärorik och rolig.
– Det gav mig en fin inblick i hur de olika delarna i IKEA fungerar. Inte bara rent affärsmässigt utan även på ett djupare och mer medmänskligt plan, att alla är lika värda, att alla behövs och oavsett vilken roll du har i organisationen.

Efter en utflykt till Alfa Laval under några år är han nu tillbaka på IKEA. Nu med huvudansvaret för koncernens IT-verksamhet. 

1500 anställda med ansvar för IKEA digitala utveckling

Som chef för närmare 1 500 medarbetare är Benny Svensson medveten om att han har ett stort ansvar och att IKEA Digital Solutions & IT spelar en viktig roll i det nordvästskånska näringslivet.
– Vi finns här långsiktigt och vi har expanderat kraftigt under senare år. Bara under förra året välkomnade vi många nya medarbetare och framöver kommer det att bli tal om fler nyanställningar. Det finns alltid nya projekt och utmaningar att ta itu med.
– Ett av de viktigaste, och som vi arbetar med just nu, är att ge IKEA:s kunder samma upplevelse oavsett var man möter IKEA; i ett varuhus, i mobilen, på internet eller i någon app, fortsätter Benny Svensson. 

Ett annat arbete, som är ständigt pågående, är hur man med hjälp av den nya tekniken kan snabba på olika processer, till exempel hur köerna vid kassorna kan kortas eller hur man enklare ska kunna hitta rätt vara i tag-själv-lagret.
– Köpprocesserna förändras också. I mångmiljonstäder som Shanghai, Los Angeles, Paris och London kan det vara ett dagsprojekt att ta sig till ett IKEA-varuhus. Allt fler har inte heller bil. Många väljer också att handla online, och på tider då varuhusen är stängda. Då måste tekniken fungera, poängterar Benny Svensson.
– Det ska gå enkelt och snabbt att få information om produkten man är intresserad av. Sedan ska det vara enkelt och säkert att genomföra själva köpet, betala och beställa exempelvis hemtransport oavsett om man bor på Manhattan eller långt ute på landet.

Som chef ser Benny Svensson det som en av sina viktigaste uppgifter att skapa arbetsglädje. Det ska vara roligt, kännas inspirerande och meningsfullt att gå till jobbet, något som i slutändan skapar en bättre vardag för de många människorna.
– Jag är omgiven av engagerade, självständiga medarbetare som är idérika, nyfikna och vill göra skillnad. Där är jag lyckligt lottad. Den positivitet och entusiasm som jag möter varje dag, och som är en förutsättning för att bygga framtidens IKEA, är imponerande.
– Tro mig, det är kul att vara chef med så goda förutsättningar!

Fakta

Namn: Benny Svensson

Ålder: 46 år

Familj: Frun Helene, sonen Gustav 16 år och dottern Emma 13 år

Bor i: Falsterbo

Bakgrund: Uppvuxen i småländska Skeppshult

Favorit-IKEA-produkt? Kökssystemet METOD, med dess brillians i form, funktion och ingenjörskap.

Första jobb: Montera trehjulingar på Skeppshult cykelfabrik

Äter till frukost: Yoghurt med banan

Favoriträtt: Köttbullar

Fritidsintressen: Aktiviteter med familjen, såsom fotboll med sonen och innebandy med dottern

Gör en lördagskväll: Spenderar gärna tiden med familj och vänner

Drömresa: Att backpacka i Asien

Lyssnar på: Jag älskar musik och lyssnar gärna på U2, Depeche mode och Pink Floyd

Senast lästa bok: ”Dag Hammarskjöld. Att bära världen” av Henrik Berggren

Gillar: Entusiastiska och passionerade människor

Ogillar: Oärlighet

Motto: ”Jag lever så länge jag lär”

Viktigaste frågan just nu: Hur vi snabbar upp den digitala transformationen av IKEA

Favorit-IKEA-produkt? Kökssystemet METOD, med dess brillians i form, funktion och ingenjörskap.

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor