European Media Partner

Björn Frantzén: Med tre stjärnor på kockhimlen

När Björn Frantzén var elva åt han en biff med bearnaise som förändrade hans liv. Fotbollslöftet bytte fotbollskorna mot kockrocken med en ny dröm – att bli bäst i Sverige.  Nu har Björn kommit ett steg längre, när Restaurang Frantzén blir först i Sverige med Tre Stjärnor i Guide Michelin

Det kommer framförallt att visa att det är möjligt att göra detta i Sverige

Året var 2008. Två unga, kaxiga kockar släpper en bomb över Stockholms matscen: 

Björn Frantzén och Mattias Lindeberg hade kommit till stan med inställningen att öppna en stjärnkrog på rekordtid och på sikt bli Sveriges bästa Restaurang, med tre stjärnor i Guide MichelinMen det började någon helt annanstans: Med biff och bea. 
– Jag var elva år när jag fick smaka min första riktiga biff med bearnaise. Jag tyckte det var himmelskt, sa Björn senast vi talades vid. Men det var långt ifrån säkert att han skulle stå i köket, siktet var nämligen inställt på att spela på Råsunda, i AIK:s A-lag. Ett medfött hjärtfel krossade drömmen om fotbollen. Björn hade satsat allt på fotbollen och hade valt att plugga en restauranglinje på gymnasiet, bara för att det var slappt. 

Han bestämde sig för att ge matlagningen en chans och insåg snabbt att det fanns tydliga likheter mellan ett fotbollslag och ett restaurangkök. Genom praktik på internationella topprestauranger byggde han upp ett rykte som en noggrann kock med stor vinnarskalle och ett absolut gehör i smaklökarna.

Han träffade sin framtida partner Daniel Lindeberg på Edsbacka krog 1998. Duon passade perfekt tillsammans, Björn hade fokus på maten och Daniel var bagare. De delade samma hunger och engagemang. De ville båda bli bäst. 
Målet var tre sjärnor i Guide Michelin på rekordtid.Den första och andra stjärnan kom på löpande band, men stressen inför den tredje stjärnan splittrade duon som gick skilda vägar. Uppbrottet skildras i den uppmärksammade dokumentären ”Hunger”

Björn Frantzén drev restaurangen vidare i egen regi, nu med målet satt ännu högre. Man stängde ner restaurangen och utlovade en nysatsning. 
Och en nysatsning fick man. 

LÄS OM BJÖRNS RESA I VÅR TIDIGARE INTERVJU HÄR 

Frantzén Group, stöttade av mecenaten Antontia Axs:on Jonsson hade rustat inför en nylansering av ett helt nytt koncept. I slutet av 2017 öppnade nya Frantzén. 500 Kvadratmeter restaurang och en mindre armé med kockar som lagar mat till 23 gäster per kväll. Rykten talar om renoveringskostnader på upp till 70 miljoner. Det var tydligt att Björn satsade mot en tredje stjärna. 
När Guide Michelin, den historiskt tunga matguiden släppte sin upplaga inför 2018 höll hela matsverige andan. Skulle Sverige få sin första trestjärniga restaurang? 
Guiden släpptes. Resten är historia. 
–  Jag hoppas att det betyder att det drar mer gastronomiskt intresserade turister till Sverige och Stockholm. Det kommer framförallt att visa att det är möjligt att göra detta i Sverige, säger Björn.

– Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gastronomisk upplevelse som ingen annan, säger Michael Ellis, International Director för Michelinguiden i en pressrelease. 


Björn Frantzén: Med tre stjärnor på kockhimlen

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor