European Media Partner

"Vi behöver leva som våra kroppar är utvecklade för"

Året är 2018 och vi är fast i ett system av symtomdämpning, istället för att förebygga sjukdomar.

Vallmon står äntligen röd i backarna och sommaren är här efter en vinter som bokstavligen varade hän till påska. Jag njuter av vår korta, men fantastiskt vackra svenska sommar! Av glittrande hav, lukten av ängsgräs och solen som värmer precis så där lagom skönt som den bara gör på våra breddgrader. 

Men det finns betydligt viktigare saker att fokusera på denna Almedalsvecka. 

Året är 2018 och vi harvar fortfarande runt med i stort sett samma gamla förlegade kostråd som vi gjort under hela Almedalens historia. Kostråd som ligger alltför långt från den mat våra kroppar anpassats till under evolutionens alla år. Kostråd som gör att frågan kring välfärdssjukdomar har ändrats från OM vi kommer att drabbas, till NÄR vi kommer att drabbas. 

Vi behöver leva som våra kroppar är utvecklade för, om vi vill hålla oss friska. Trots att medelhavskosten inte går tillräckligt långt i det avseendet, så är de flesta forskare och experter ense om att denna mat; rik på grönsaker och fisk, och på fetter som olivolja och nötter; är nyttigare än en västerländsk standardkost.

Om vi vill bygga ett starkt och friskt Sverige, hur kommer det sig då att våra barn i förskola och skola får mat som är så långt ifrån denna hälsosamma kost? Varför får de istället en kost rik på mjöl, socker, mjölkprodukter, tillsatser och margariner? 

Hur kommer det sig att vi serverar nyopererade cancerpatienter sötad mat och snabba näringsfattiga kolhydrater, när vi samtidigt distribuerar kostråd vid cancer som konstaterar att det är just denna mat som måste undvikas? 
Istället för en kost rik på grönsaker, fibrer och nyttiga fetter; som är låg i socker och andra snabba kolhydrater; så erbjuds saft, mackor och sockriga efterrätter. 

Det sägs att vården är valets viktigaste fråga. Men vården hade inte varit så stor och tung om vi hade arbetat förebyggande, istället för att lindra symtom med läkemedel när skadan väl är skedd.  Läkemedel som dessutom ofta ger biverkningar. 
Året är 2018 och vi är fast i ett system av symtomdämpning, istället för att förebygga sjukdomar.

Det är riktig mat som är lösningen. Riktig mat i form av obearbetade råvaror utan tillsatser, utan tillsatt socker, förebygger sjukdom. Riktig mat som vi ätit i hundratusentals år, under hela människans evolution.

Jag ser klienter som med rätt kost kan slänga sina diabetesmediciner och blodtrycksmediciner. Personer som ställer in sina magsäcksoperationer eftersom de normaliserat sin vikt. Jag ser personer med autoimmuna sjukdomar, som inte bara blir av med sina symtom, utan som också normaliserar sina antikroppar. Jag ser autistiska barn som börjar samspela med sina föräldrar. Med riktig mat!

Formfranska och frukostflingor är inte riktig mat. Riktig mat är oförädlade råvaror, mycket grönsaker, naturliga proteiner från ägg, fisk och djur som gått ute. Det är oliver, nötter och andra obearbetade fetter, i riklig mängd. 

Vi behöver radikalt modernisera våra kostråd, vi behöver servera näringstät mat i skola och förskola, vi behöver gå från sjukvård till friskvård, från symtomdämpning till förebyggande. Ge oss alla en chans att friska få avnjuta solens värmande strålar, medan vi promenerar över den där sommarängen. 

Anna Sparre, 4Health.se 

Podcast: 4Health med Anna Sparre

Dela artikeln

Journalist

Anna Sparre

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor