European Media Partner
Lulu Carter: Drömhemmet handlar inte om trender! LIVSSTIL

Lulu Carter: Drömhemmet handlar inte om trender!

Lulu Carter, känd som inredare från otaliga säsonger av TV-programmet Äntligen Hemma och först i Sverige med home staging, delar med sig om tips på hur du skapar ditt drömhem. Drömhemmet handlar inte om trender!

Min mamma sa att jag borde livnära mig på något jag tyckte var kul.

Intresset för inredning började redan i späd ålder hos Lulu, vars pappa var läkare och mamma var konstnärlig hemmafru och utbildad inom skrädderi och design. Att det blev en karriär inom inredning handlade mycket om tillfälligheter. Hon pluggade marknadsföring, studerade på Berghs School of Communications, jobbade med foto och styling och på reklambyrå.

Under en period var hemma med barnen, men sedan ändrades förutsättningarna i Lulus liv drastiskt. Hon blev, när hon skilde sig för andra gången, ensamstående med två barn och var tvungen att fundera på vad hon skulle försörja sig på.
– Min mamma sa att jag borde livnära mig på något jag tyckte var kul, något jag var bra på. Då började jag med Home Staging inför bostadsförsäljningar, för det hade inte kommit till Sverige ännu. Jag såg att det var ett utmärkt sätt att öka värdet på bostaden. Jag hade sett fenomenet utomlands, jag var gift med en australiensare och hade rest mycket och funderat på varför fenomenet inte fanns i Sverige.

LÄS MER: Nu börjar odlingssäsongen, menar John Taylor! 

Därefter följde 18 säsonger av den populära TV-produktionen Äntligen Hemma och en bok om inredning. En underdrift hade varit att säga att Lulu Carter har inredning i blodet. För henne handlar drömhemmet om så mycket mer än att följa trender, snarare motsatsen om man ska tro henne själv: Att utgå från det som är vackert för en själv är nyckeln.
– Mitt drömhem ser ut som hemma hos mig, men det finns drömmar om att bo på en klippa vid havet, även om jag har turen att bo mellan Stureplan och Östermalmstorg. Mitt hem ser ut som mitt flickrum, jag har egentligen alltid tyckt om en viss färgskala och vissa textilier. Hemma hos mig finns mattor i överflöd, från alla världens hörn, det är mustigt, färgstarkt, varmt och ombonat. Jag har fått inspiration från souken i Marrakech och blandar gärna mönster från samisk kultur, Marocko och Afrika. More is more är min filosofi!


När det gäller trender tycker Lulu de är helt ovidkommande. Hon menar att om du inreder så att du trivs själv så kommer också andra att trivas. Trender kan vara intressanta om man tittar på influenser och var de kommer ifrån, men vad gäller att skapa ett drömhem är det helt andra krafter hon förlitar sig på.
– Utgå ifrån dig själv, gör en mood board! Gör research, och ta reda på vad du gillar. Det viktigaste när jag gör ett projekt åt kund är att inreda med och för individen. Det vore helt ointressant om jag skulle dundra in och säga att nu ska vi göra si eller så. Ofta tycker nog människorna jag jobbar hos att ”gud vad håller hon på med” för jag måste lära känna dem. Det är lite terapi att inreda och man måste få med sig personerna som bor där. Jag ger kunden en hemläxa i form av att köpa inredningstidningar och sätta gröna och röda post-it-lappar på det man gillar och inte gillar. Sen får kunden göra en mood board och skriva stödord. De flesta vet egentligen vad de tycker om, men vet inte att de tycker väldigt mycket om väldigt mycket. Jag lär mer ut hur man inreder än säger hur man ska inreda. Allt detta är grunden i min filosofi och det står mycket om det på såväl min hemsida som i boken.


Lulu tycker alltid det är kul att dra igång nya projekt, men generellt sett är de projekt där kunden är riktigt driven de roligaste.
– Det är roligt när människor är motiverade, när de inte har obegränsat med pengar och säger ”fixa”, utan verkligen sparat och bestämt sig för att ta hjälp av en inredare. Ofta tycker jag att det ger mycket att jobba med människor som börjar om, till exempel nyskilda kvinnor som ska ta hand om sig själva och sitt hem inför en nystart. Det skulle jag nog säga är de roligaste projekten.

Just nu är Lulu aktuell med en ny, spännande satsning som ämnesexpert för en inredningsutbildning. Tidigare fanns det enligt Lulu inga bra inredningsutbildningar i Sverige - man fick åka till Köpenhamn. Utbildningen är en distansutbildning som Lulu och Maria Celin, som hon har sin podcast tillsammans med, skapat ihop med Distansinstitutet.
– Bakgrunden är att jag väldigt ofta får frågan om hur man utbildar sig till inredare. Det finns ett stort behov av en inredningsutbildning men ett väldigt litet och inte speciellt bra utbud. Utbildningen vänder sig främst till blivande inredare, men även till folk som bara vill lära sig inredning som hobby. Jag är autodidakt, Maria är välutbildad och tillsammans har vi skapat den bästa utbildning man kan få inom inredning i tio kapitel med totalt 132 moment. Den har fått strålande betyg av våra deltagare som både lärande och inspirerande. Det fina med den här utbildningen är att du kan läsa den oavsett var i världen du befinner dig då den är 100 procent på distans. Du går bara in på Distansinstititutets hemsida och köper utbildningen så kan du börja studera inom några minuter, avslutar Lulu.

Fakta

Lulu Carter är 57 år och känd som inredningsexpert från 18 säsonger av Äntligen Hemma. Hon har även skrivit en inredningsbok och är just nu aktuell med en ny distansutbildning inom inredning.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor