European Media Partner

Från högt blodtryck till bekymmersfri

Kielo, 73, är användare av Capio Hemma, Capios hemmonitorering och delar med sig av sina erfarenheter; från att ha fått diagnosen högt blodtryck - till att vara nästintill bekymmersfri.

Det var under en vanlig läkarkontroll som Kielo fick veta att hon hade högt blodtryck. Då arbetade hon som studierektor och en stressig livsstil är många gånger en av orsakerna till förhöjt blodtryck. 

– Jag arbetade fram till att jag var 67 år inom ett stressigt yrke och någonstans där fick jag höra att jag hade problem med blodtrycket. Just då gick jag hos en annan vårdcentral och sattes på en av de vanligare medicineringarna för att ta itu med problemet. Men det är ganska svårt att hålla reda på, och en gång hade jag så högt blodtryck att jag var tvungen att åka in till St. Göran, berättar Kielo.


Kielo har alltid levt ett aktivt liv med konserter, konstutställningar, gymträning och personlig tränare. 

– Även min mamma och min syster har högt blodtryck, och det är troligen ärftligt. De hittade inga större fel på mig utöver det. Ingen organsvikt eller liknande, utan det var bara trycket. Jag kunde märka av det på jobbet någonting, genom dunkningar i bröstet. 


Det visade sig att medicinen inte fungerade på Kielo, som fick ännu högre värden av den, som en biverkning. 

– Det var ju inte läkarnas fel, utan det är ingenting man kan veta förrän man har testat medicinen. 


Kielos vårdcentral låg nära arbetet och när hon gick i pension bytte hon till en som låg närmre hemmet - Capio.

– Jag har också brist av B12, då min kropp inte tar upp vitaminen från maten utan jag behöver regelbundet gå till sjukhuset för att få sprutor. Min nya läkare på Capio var helt underbar. Han var så noggrann och ville ta fler prover än vad som behövdes, för att vara på den säkra sidan, berättar Kielo och fortsätter;

– Då gick jag på blodtryckskontroller en gång i månaden, så det var ofta, och man blir såklart lite nervös av att gå till doktorn.


Nervositet, liksom stress orsakar spänningar i kroppen vilket gör att blodtrycket höjs automatiskt. På så vis stämmer inte mätningarna överens med hur blodtrycket ser ut i ens normala vardag.

– Jag har alltid tyckt att innovation har varit spännande och när de introducerade hemmonitorering för mig blev jag nyfiken. Så jag var med i den första svängen av projektet.


Kielo laddade ner en app till sin smartphone, med hjälp från Capio och fick med sig allt hon behövde för att kunna lägga in sina värden i den, hemifrån.

– Det var så enkelt och smidigt, och appen är kopplad direkt till läkaren och deras system så att sjuksköterskorna kan se värdena kontinuerligt. Då märkte de hur jag reagerade på medicinen och att jag faktiskt inte hade så högt blodtryck som man trodde. Så jag fick minska medicineringen. Den medicinen jag äter nu är jättebra och blodtrycket är så stabilt att jag inte behöver mäta särskilt ofta längre.


Kielo berättar att hon i dagsläget knappt tänker på sitt blodtryck - någonting som tidigare styrde hennes vardag i allt från flertalet sjukhusbesök, till en oro över hur värdena skulle se ut och hur det skulle kunna förändra hennes liv.

– Jag tänkte jämt på mina värden förut och nu tänker jag aldrig på dem. Man vet ju om att högt blodtryck är farligt och det går egentligen inte att känna av det själv, vilket gör att man får mycket hjärnspöken mellan kontrollerna. 


Idag får Kielo reda på sina värden utan att behöva ta sig någonstans.

– Det är väldigt skönt att slippa ta sig till vårdcentralen, i synnerhet nu under pandemin, så det är en stor vinst. Visserligen tycker jag mycket om all personal och min läkare, men jag behöver ju inte gå dit i onödan, säger Kielo och skrattar.


Kielo berättar at hon har vänner som är rädda att de inte klarar av systemet och den tekniska biten. Men det menar hon inte kommer vara något hinder.

– Systemet är superenkelt. Det är som ett trafikljus på så vis att det lyser grönt, gult eller rött och på köpet får man ökad frihet, sparar tid, mer trygghet och en sammanställning av hur allt ser ut. Skulle det vara någonting så hör läkarna av sig, så man kan vara trygg på ett helt annat sätt, det är helt otroligt.


Kielo själv står fast vid att man inte ska rädas över en smartphone - alla klarar av den, menar hon.

– Jag har nästintill tvingat några av mina äldre vänner att skaffa en och lovat dem att de klarar av det, och det har de gjort. Systemet är så superenkelt att alla klarar det. En del kan ha farhågor som aldrig har jobbat med en dator till exempel, men även de kommer lära sig det.

– Dessutom tanker jag på mina vänner med hjärtproblem. De får dessutom följa om de samlar på sig vätska genom att överföra sin vikt till Capio Hemma. Detta är alltså en enorm trygghet som mina vänner inte haft tillgång till förut, berättar Kielo avslutande.


Fakta

Vill du veta mer om Capio Hemma och hur du kan ansluta dig? Välkommen in på  capio.se/hemma.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor