European Media Partner

Hjärtat gav Oskar ett nytt liv

Umeåbon Oskar Nyström fick ett nytt hjärta inopererat i början av juni. Det har revolutionerat hans liv – från rullstol till tävlingscykel 

På nationaldagen den sjätte juni fick Oskar Nyström, 21, sitt nya hjärta inopererat på Sahlgrenska. Efter att ha levt ett liv med många och stora begränsningar kan han i dag leva relativt normalt som han själv beskriver det.
– Under mina år fram till hjärtbytet genomgick jag 25–30 operationer och hjärtat tillät inte att jag ansträngde mig, berättar han.

Men resan till hjärtbytet var ändå relativt lång. Sommaren 2015 blev han akut inlagd på sjukhus på grund av hjärtsvikt.
– Det var då man lade upp mig på väntelistan för transplantation. Man valde att även komplettera pacemakern med en hjärtstartare, eftersom mitt hjärta hade stannat inne på sjukhuset. Under de följande månaderna mådde jag väldigt dåligt. Jag fick använda rullstolen för att kunna ta mig runt inne på ICA.

Men det skulle ändå dröja 637 dagar innan operationen blev av.
– Den normala väntetiden är en till två månader. Anledningen till att det dröjde var att jag hämtade mig och att jag var relativt ung. Den typiske mottagaren av hjärtan är en man i 55–60 årsåldern med hjärtsvikt och ett antal hjärtinfarkter bakom sig. I mitt fall så mådde jag riktigt bra de sista månaderna innan operationen. Ju bättre ditt allmäntillstånd är desto större förutsättningar för en lyckad operation.

Själva operationen tog 14 timmar, men Oskar Nyström var sövd i totalt 90 timmar, bland annat därför att man vid en hjärttransplantation behöver ligger med öppen bröstkorg omedelbart efter hjärtbytet.

Återhämtningen gick med raketfart.
– Det normala är att man stannar på sjukhuset i 40–50 dagar efter en hjärttransplantation. Jag var hemma efter 23 dagar, mycket därför att jag var snabbt upp och gick och tränade på träningscykeln efter ingreppet.

En allmän rekommendation vid transplantationer av denna typ är även att sjukskriva sig i minst ett år för att lära sig hantera den chock som kroppen utsätts för.
– Jag klarade bara att sitta hemma i två månader. Sedan fortsatte jag studierna till civilekonom på Umeå Universitet. Läkarna och sköterskorna var förvånade över att jag tog det steget.

I samband med en transplantation får man ta del av information om vad som är att vänta under tiden efter ingreppet. Många mår till exempel väldigt dåligt.
– Det fantastiska är att jag inte känner igen mig särskilt mycket i de berättelser som jag läst av de som fått ett nytt hjärta.

Oskar Nyström konstaterar att det nya hjärtat innebär en markant förbättring i det dagliga livet.
– Det främsta är att jag kan påverka mitt eget tillstånd till det bättre genom att träna. All träning förbättrar hur jag mår. Innan hjärtbytet var det bara att gilla läget.

Vid en hjärttransplantation klipper man vissa nerver till hjärtat som styr pulsen. Och det har betydelse vid träning.
– Jag han träna precis som vilken människa som helst, men det tar längre tid för mitt hjärta att göra en pulsökning vid ansträngning. I övrigt fungerar allt som vanligt.

Han brinner för att nå ut mer information om vikten av att donera organ. Och det tänker han göra från cykelsadeln.
– Jag och fem andra killar planerar att cykla en del motionslopp i sommaren 2018 och Vätternrundan 2019. 

Umeåbon Oskar Nyström fick ett nytt hjärta inopererat i början av juni. Det har revolutionerat hans liv – från rullstol till tävlingscykel

Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor