European Media Partner
John Taylor: 
Nu börjar odlingssäsongen! LIVSSTIL

John Taylor: 
Nu börjar odlingssäsongen

Folks uppfattning av trädgård och odling är lite bakvänd – i alla fall om man frågar SVT:s trädgårdsexpert John Taylor. Nu börjar odlingssäsongen! 

“Alla som arbetar på professionell nivå med odling och växter älskar vintermånaderna!”

Ofta vaknar människors trädgårdsintresse till liv först i maj när solen tittar fram och temperaturen blir mer behaglig. Men faktum är att september till december är de bästa månaderna om du vill uppnå riktigt fina resultat med din odling.
– Odling handlar mycket om vädret. Under september och oktober är det mer stabilt för oss i Sydsverige. Alla som arbetar på professionell nivå med odling och växter älskar höst- och vintermånaderna, de är tveklöst bäst, säger John Taylor.

John Taylor har arbetat med trädgård och odling sedan 80-talet efter studier till landskapsingenjör. Det största projektet har varit att bygga upp slottsträdgården i Malmö. Därefter har han arbetat som slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms slott i rollen som slottsträdgårdsmästare och konstnärlig ledare. Dessutom medverkar han som trädgårdsexpert i SVT.

LÄS MER: Hur ser höstens inredningstrender ut? 

Intresset började redan som barn när han ägnade många timmar med att springa och leka i naturen.
– Jag fann verkligen kärleken i naturen. När jag blev scout började jag även att förstå hur allt hänger ihop, hur man skapar vackra landskap och fin natur, säger John Taylor. 

Tipset för den som vill bli bättre på odling och förstå hur allt fungerar är främst att grunda under de lite tråkigare månaderna. Bra kläder och arbetsredskap gör enorm skillnad, menar John. Med bra utrustning är det inget problem om det regnar och blåser lite.

Under höst- och vintermånaderna finns inget tryck på växterna och man kan arbeta i lugn och ro. Det är lite svalare och mer fukt i jorden – med andra ord en perfekt miljö för växter att leva och frodas i till året därpå.
– Som trädgårdsmästare upplever jag att allt jag kan göra innan jul är guld. Folk har ju en tendens att piggna till först i maj, och då kan det gå snabbt med vädret, vilket i sin tur ger sämre resultat än om man hade grundat i tid, säger John Taylor. 


John rekommenderar att man går till en plantskola för att köpa sina växter. Träd, buskar och häckar mår bra av att sättas i jord under hösten så att de har en chans att etablera sig i lugn och ro.
– Rötterna får fäste i jorden och man slipper vattna så mycket, förklarar John Taylor och fortsätter:

– Tidsbrist har gjort att en hel generation har tappat kontakt med trädgård och natur. Men om man, återigen, fokuserar på hösten i stället tror jag att många kan uppskatta natur och odling igen. Under våren har många fullt upp med skola, barn, semesterplanering och annan logistik. Att se odling som en sorts mindfulness under vinterhalvåret är därför optimalt enligt mig, säger John Taylor. 

När det gäller trender menar John att de kommer och går som inom allt annat. Men på senare tid är kopparfärgade växter verkligen i ropet. Färgen orange har varit populär länge och sedan utvecklats mot det kopparfärgade registret.

LÄS MER: Roy Fares ger sina bästa mattips inför hösten. 

Det är även inne att matcha färger så mycket som det går. Nyanser och toner ska smälta samman.
– Det är intressant att se trender komma och gå. Själv älskar jag allt. Det spelar ingen roll vad det är så länge det handlar om växter. Jag ser något vackert i varje färgkombination och form, förklarar John Taylor. 

Johns bästa tips för nybörjare är att odla potatis. Den enkla anledningen är att du lättare slipper ogräs med potatis i rabatten. Dessutom är potatis enkelt att sköta om och du lär känna jorden och hur kretsloppet fungerar.
– Potatis är gott, nyttigt och ger ofta en fantastisk skörd. Har du tur slipper du dessutom ogräs helt och hållet!

För de som kommit lite längre i sin utveckling rekommenderar John rosenkvitten. Rosenkvitten är ett mindre träd som passar utmärkt i privata trädgårdar och har vackra blommor och goda frukter.
– Ett tips är att göra kvittenmarmelad eller puré av frukterna. Väldigt gott och avger en fantastisk doft i rummet, säger John Taylor. 

– Överlag skulle jag råda människor att aldrig sluta vara nyfikna och inspireras av nya influenser. Sociala medier har öppnat upp en hel värld för den som vill lära sig mer om odling och trädgård, avslutar John Taylor. 

Dela artikeln

Journalist

Fanny Lindell

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor