European Media Partner

Kryptoexperten: ”Kryptovalutorna går inte att döda”

Kryptovalutor. Sedan starten 2009 har dessa digitala pengar, med Bitcoins i spetsen växt som fenomen. Det blir allt vanligare att småsparare väljer att investera i kryptovalutor, trots det stöter valutorna motstånd från bankväsendet. Vad är kryptovalutor? Hur fungerar de och varför möts de av skepsis? Vi ställde våra frågor till kryptoexperten Mats Henricson. 

– Om man säger såhär: Förra året rasade priset fyra eller fem gånger med mer än 50 procent. Bubblor spricker ganska ofta, men valutorna kommer tillbaka och växer mer än tidigare.

2009 hände det. Den ekonomiska krisen slog hårt mot hela världen när småsparare förlorare allt och banker gick i konkurs. I efterdyningarna efter krisen bestämde sig den mytomspunne Satoshi Makamoto för att skapa en valuta som inte var beroende av bankernas konjunkturer och politikers beslut. Resultatet blev Bitcoins, en digital valuta som inte existerar på andra sätt än som ettor och nollor, men som har växt till en maktfaktor i finansvärlden.

Mats Henricson är ordförande i Svenska Bitcoinföreningen och insåg snabbt potentialen i den internationella valutan.

Vad är en kryptovaluta? 

– En kryptovaluta är unik på så sätt att den saknar en central punkt. Det finns ingen bank, politiker eller organisation som övervakar eller kontrollerar valutan. Avsaknaden av dessa är den centrala punkten – en valuta som styr sig själv.  

Det här är ingenting nytt, faktum är att människan under flera tusen år har handlat med liknande valutor – från snäckskal och råvaror till guldmynt. Kontanter fungerar likadant. Jag kan inte gå till ett café och köpa en kopp kaffe där, och sedan ta samma sedel och köpa en kaffe på nästa ställe – det är ju fysiskt omöjligt, säger han. 

Kryptovalutor som Bitcoins har långt ifrån ett fläckfritt rykte, och det är inte utan risk man ger sig in spekulationen kring valutorna. Vissa experter avråder sina kunder att investera sina pengar. 
– Många tror att Bitcoins är lika med kriminalitet. Senast i veckan skulle jag öppna ett bankkonto hos en svensk bank. Det var inga problem fram till att jag sa att kontot skulle öppnas för att jag hade sålt Bitcoins. Nu har de dragit igång världens apparat. Det skulle ta 40 minuter, nu kommer de i istället att ringa mig nästa vecka för att ställa en massa kontrollfrågor, berättar Mats.

Varför tror du att det är så?

– Det gamla banksystemet ser på kryptovalutor som någonting som används av terrorister, knarkhandlare och pedofiler. Eftersom valutan saknar en central punkt, finns det ingen som kontrollerar den. Det är klart att det är så, att vissa kryptovalutor används för illegal verksamhet – men alla valutor används väl för illegal verksamhet? Kontanter har alltid använts av brottslingar, om och om igen hör vi om banker som hjälper sina kunder att flytta pengar till skatteparadis. Dessutom, internet används varje dag i kriminella syften, men makthavare pratar inte om att göra inskränkningar på vårt surfande för det, säger Mats.

Just nu är inte Bitcoins attraktivt att använda för kriminell verksamhet. Om man vill spåra dem så går det att göra. Men, om några år kommer kryptovalutorna vara helt och hållet anonyma – och det gör människor nervösa, och det är en definitiv nackdel.

Många pratar om att kryptovalutor är en bubbla som börjar spricka. De senaste tre veckorna har vi sett många röda siffror. Är det bubblan som börjar spricka?

– Om man säger såhär: Förra året rasade priset fyra eller fem gånger med mer än 50 procent. Bubblor spricker ganska ofta, men valutorna kommer tillbaka och växer mer än tidigare.

Han fortsätter: 
– Under det värsta raset jag har varit med om, rasade priset från 31 till 2 dollar. Det var lite deppigt när de förlorade 93 procent av sitt värde. Jag kan nästan garantera att det inte kommer ske den här gången, för det finns en så stor efterfrågan på kryptovalutor i dagsläget. Men priset kan gå ner, absolut. Har vi riktig otur kan priset gå ner till fem dollar, men det är osannolikt.

Sydkorea och Kina har gått ut med att de ska införa hårdare reglering av kryptovalutor. Hur märker man av det? 

– I Kina har staten bestämt att alla miners måste sluta sin produktion i organiserade former. Det kommer slå rätt hårt, eftersom majoriteten av miner-servarna står i Kina, på grund av att de har subventionerad el. Rykten säger att många kommer flytta till Kanada, där finns det vattenkraftverk med stort överskott på el. Det är perfekt tillfälle att ställa en miner där!

Varför är elen viktig för kryptovalutorna?

–  Miners har en specialiserad hårdvara som drar väldigt mycket ström. Ju billigare ström, desto billigare kan du mina Bitcoins. Billig el ger en konkurrensfördel gentemot konkurrenterna.

Ibland kan det räcka med en felaktig tweet eller positiv tweet från grundare av en kryptovaluta för att den ska rusa eller rasa. Är det sunt?

– Falsk information finns i alla former av handel. Ibland sprids det falsk information om aktier och någon tjänar pengar i slutändan. Det är illegalt. Sammar regler gäller inte för valutor, därför kan man sprida fler rykten när man handlar med dem, både vanliga och kryptoklassade. Det är tråkigt – och det är därför man inte ska ”daytrada” med kryptovalutor, ett långsiktigt sparande är att rekommendera! Köp inte för mycket, några tusenlappar.

Hur ser framtiden ut för kryptovalutorna?

– Det har aldrig funnits något som Bitcoins, så det är svårt att säga. Om någon hade frågat mig för ett år sedan var kursen hade legat på i dag, hade jag inte vågat hoppas på att det skulle se ut som det gör.

– Jag är lite orolig, för det finns många som vill döda kryptovalutorna. Det är möjligt att vi sitter om ett år med lägre priser. Men det går inte att stoppa kryptovalutornas fortsatta utveckling. Det finns så många kryptovalutor i dag att bara ett globalt förbud skulle kunna fungera. Och med tanke på att våra ledare inte ens kan komma överens om klimatet, tror jag att det är omöjligt, avslutar Mats.  

Missa inte nästa del i vår följetong om kryptovalutor: Expertens bästa tips för dig som vill ge dig in i kryptovärlden! 


Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor