European Media Partner

Linksgolf – ytterligare en dimension till spelet

Golf kan spelas på oändlig många sätt och på olika typer av banor och underlag. Den kanske mest kända bantypen är linksgolf. Men vad innebär links egentligen och vad karaktäriserar en linksbana?

The British Golf Museum har fastslagit att links är marken mellan stränder och de inre jordbruksmarkerna på de brittiska öarna. Ofta kan du inte odla något där eftersom jorden mest består av sand. Under tidsepoken då golf ”uppfanns” ansågs den här marken vara värdelös. Det var, enligt historien, på dessa marker som herdar började slå runt bollar under tiden de vallade sina får. Sandgropar som verkade som vindskydd för fåren blev naturliga hinder som vi i dag kallar bunkrar. 

Eftersom landremsan ofta var smal är layouten på gamla linksbanor karaktäristisk så tillvida att de första nio hålen ligger efter varandra och utgår från klubbhuset innan spelet vänder tvärt tillbaka. De sista nio hålen löper parallellt tillbaka med de första nio och det är inte ovanligt att en del hål delar samma green.

Träd är ofta en ovanlig syn och fairways och greener är böljande – ofta kraftigt ondulerande – och bunkrarna är små och djupa, så kallade ”pot bunkers”. Det sistnämnda för att sanden inte ska blåsa bort.

Den största faktorn räkna med är vinden som kan ställa till det rejält. Den gör sig ständigt gör sig påmind då linksbanorna ligger nära stranden. Blåsten gör att ett hål sällan spelas på samma sätt under en säsong. Det är inte ovanligt att det skiljer tre-fyra klubbor beroende på vinden.

I dag är definitionen av vad en linksbana är lite bredare och man talar om banor med linkskaraktär – alltså banor som inte ligger nära havet men som är byggda på sandjord och där vindens påverkan är påtaglig. De flesta äkta linksbanorna finns på de brittiska öarna men du kan hitta de även i Sverige. 

I södra Sverige finns tre banor som räknas till äkta links – Falsterbo, Ljunghusen och Viken (Helsingborgs GK). Falsterbo Golfklubb grundades redan 1909 och är kanske den mest kända av dem. 


Spela linksgolf i Sverige


Falsterbonäset

I Sydvästra Sverige ligger tre banor utmed havet där Ljunghusens Golfklubb (grundades 1932) och Falsterbo Golfklubb (grundades 1909) klassas som äkta links. Den förstnämnda har under 2018 fått sig en rejäl ansiktslyftning inför EM som går av stapeln i början juli. De första nio hålen har fått nya bunkrar och greenområden som lovar gott. Klubben har 27 hål där 1–18 är en blandning av links och hedbana och 19–27 (orginalhålen) bjuder på links i toppklass.

Falsterbo Golfklubb är den mest välkända och erkända banan av Näsetbanorna. Golfworld rankar den som Kontinentaleuropas 18:e bästa golfbana och det är inte svårt att förstå varför. 18 hål av linksgolf i världsklass där Falsterbo Fyr gör sig ständigt påmind. Är det en bara en linksbana du ska spela i Sverige är det till Falsterbo du ska åka. Även här gjordes ombyggnad gjorts för att säkra kvaliteten.

Missa inte Flommens Golfklubb som ligger granne med Falsterbos dito. Även här är flera av hålen av fantastisk linkskaraktär och varför den inte klassas som linksbana får du fråga förståsigpåarna. Bra är den i alla fall och väl värt ett besök. Se upp för alla badare bara!

Nordvästra Skåne

Viken (Helsingborgs Golfklubb) är en niohålsbana som tillsammans med ovan nämnda Falsterbo och Ljunghusen klassas som äkta links. Här ser det mesta ut som det gjorde för över 80 år sedan, med ett charmigt klubbhus och golfhål som inbjuder till framför allt hickoryspel. Det är även här som Match SM i hickory avgörs i juni varje år.

Torekov som ligger lite längre norrut bjuder på en golfbana med fantastisk linkskaraktär som du inte heller bör missa.

Öland

På Öland hittar du Linksgolf Öland (tidigare Grönhögen) som bjuder på en häftig utmaning. Som namnet oblygt avslöjar är det linksgolf som gäller på den södra delen av Öland. En fantastik början med Östersjön som närmsta granne och en tuff avslutning där vattenbesök väntar den snedslående gör det här till en fin golfupplevelse.


Tre linksbanor från de brittiska öarna


The Old Course St Andrews Links 

Den mest klassiska av alla linksbanor i världen. Det är golfens vagga och för många spelare den mest åtråvärda att få spela. Det är inte omöjligt att få starttid. Du kan köpa anordnade resor som löser det åt dig, ha de rätta kontakterna, komma över utlottade starttider eller gå dit ensam och få plats i någon befintlig treboll mån av plats. 

North Berwick

En magisk golfbana utmed havet vars avslutning påminner om The Old Course St Andrews Links. 18:e hålet spelas nämligen in i byn med husen precis vid bangränsen. Har ni tid så åk hit och njut av en golfbana i världsklass och fish and chips på The Lobster shack. Ännu bättre, stanna ett par dagar och njut av East Lothian och banor som Gullane, Muirfield och Kilspindie (för att nämna några).

Royal Birkdale

British Open spelades här så sent som 2017 och det var här Jordan Spieth stod för en makalös avslutning och vann sin första The Open-titel. Förutom en galet vacker golfbana har den engelska golfklubben en av golfvärldens mest kända klubbhus. Mycket tack vare den futuristiska arkitekturen.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor