European Media Partner

Nya logistiksatsningar bär spår av hållbarhets- och miljötänk

En grön vind blåser genom den svenska logistikbranschen. Allt mer fokus riktas på miljöanpassning och hållbarhet, både i de senaste innovationerna och planerade expansionerna.

Snart kan förarlösa lastfordon trafikera E6:an


Inom en snar framtid är det tänkt att så kallade T-Poddar, förarlösa elektriska lastfordon, ska trafikera E6:an mellan Göteborg och Helsingborg. Startupbolaget Einride bygger en hyttlös, elektrisk, fjärrstyrd och självkörande lastbil. Einride som bildades för bara ett par år sedan kan redan vara på väg att rita om kartan för tunga transporter. Med sin T-Pod öppnar de upp för effektiva, lönsamma och mer miljövänliga transporter. 

VD:n Robert Falck, med bakgrund på GTO Powertrains vid Volvo lastvagnar, annonserade redan under 2018 på mässan Logistik & transport i Göteborg att avtal tecknats med en storkund inom dagligvaruhandeln. I mars i år beviljades Einride sitt första tillstånd att testköra sina T-poddar på allmän väg då Transportstyrelsen bedömt att fordonet kunnat framföras enligt gällande trafikregler.

–Tunga vägtransporter står för en betydande del av de globala koldioxidutsläppen. Piloten är ett litet men viktigt steg i omställningen till ett säkert och hållbart transportsystem. Godkännandet är ett intyg på att lösningen är säker, säger Robert Falck i ett pressutlåtande. Samtidigt aviserar han att fler och mer utförliga tester är på gång.

T-Pod-systemet har blivit internationellt uppmärksammat i bland annat Washington Post och nominerats till Edison Awards i USA.


Stor EU-investering ger möjligheter för södra Sverige


Projektet Swinoujscie-Ystad-länken är ett av de utvalda i ett EU-initiativ som syftar till att investera nästan 700 miljoner euro i hållbar och innovativ transportnäring. I december 2018 undertecknades avtalet av Europeiska kommissionen och Ystads kommun, som är projektets samordnare.

Det nu påbörjade bidragsprojektet innebär en uppgradering av kapaciteten både på land och till havs, förbättring av miljöprestanda och möjligheter till nya drivmedel för fartygen mellan hamnarna i Polen och i Sverige.

Björn Boström, Vd på Ystad Hamn menar att det speciella med projektet är att det både ger möjligheter till att uppgradera transportmöjligheterna för export och import, men att det dessutom är ett utpräglat miljöprojekt. -Vi möjliggör för nya, större och mer miljövänliga fartyg att anlöpa hamnen. Dessa drivs med ett annat bränsle – LNG, flytande naturgas, som på sikt kan leda till att vi övergår till flytande biogas, säger han till tidningen Branschaktuellt.


Biltema bygger Nordens största centrallager


Varuhusjätten Biltema står inför en expansionsfas med målsättningen att fördubbla antalet varuhus de kommande åren. Därför byggs nu lagerverksamheten i Halmstad ut rejält. Med ett nytt lager på 85 000 kvadratmeter och en total lageryta på drygt 350 000 kvadratmeter blir Biltemas anläggning en av nordens största. Byggprojektet inleds under sommaren och beräknas vara klart under 2021. Fokus på det nya lagret är ökad effektivitet, och stort fokus riktas även mot en utpräglad miljöanpassning.
–Miljöfrågan är central för oss. Därför kör vi dagligen vårt stora Biltema-tåg till framförallt de norska varuhusen. Nyligen började vi dessutom skeppa produkter via fartyg till våra finska varuhus säger Bjarne Sandberg, vd för Biltema Logistics i ett pressmeddelande.

I och med den stora expansionen uttrycker Sandberg dessutom en önskan om att Sverige ska satsa mer på hållbara och miljövänliga infrastrukturlösningar.
–Vi hoppas att svenska politiker och myndigheter skärper sig så att vi kan använda mer tåg och båt till våra svenska varuhus. Men det går dessvärre trögt i Sverige, menar Sandberg.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor