European Media Partner
Magnus Ragnvid LIVSSTIL

På hösten får trädgården flytta in 


I samma takt som intresset för att leva mer hållbart och nära naturen ökar, så ökar också odlingsintresset. Victoria Skoglund är trädgårdsmästare, författare och är VD på Zetas Trädgård i södra Stockholm, handelsträdgården som kallas ”Finsmakarens trädgård”. Hon är också uppskattad trädgårdsexpert på TV4.

Örter, kål och mängder av olika sorters chili är populärt. Odlingsintresset är särskilt stort bland yngre personer, som har en stor medvetenhet kring matens betydelse för både vår miljö och hälsan.

Hur ser ni på Zetas Trädgård att intresset för odling har ökat?
– På Zetas är det alltid säsong, just nu håller vi på att förbereda våren. Vi har sett en jättetydlig odlingstrend och att det gröna livet får ta mer plats, bara de tre senaste åren. Framför allt ökar kunskapen om och intresset för att odla sin egen mat. Örter, kål och mängder av olika sorters chili är populärt. Odlingsintresset är särskilt stort bland yngre personer, som har en stor medvetenhet kring matens betydelse för både vår miljö och hälsan.

Måste man ha en trädgård för att kunna odla?
– Det är det som är så roligt med den nya trenden, att människor som bor i en etta i stan hittar nya sätt att odla; i krukor i fönsterbänkar eller genom att grodda till exempel mungbönor eller solrosfrön, som också har blivit populärt. Genom att odla på balkonger och i trädgårdar bidrar man även mycket till ekosystemet, eftersom bin älskar nektar från till exempel örter som de sedan kan använda för att pollinera bär och grönsaker.

Om man inte har odlat tidigare, vad kan vara bra att börja med?
– Jag älskar örter i alla former och de är väldigt tacksamma att odla, även om man inte har så mycket plats. Det man ska tänka på om man vill att de ska överleva längre är att köpa riktiga plantor, inte krukor i livsmedelsbutiken. Det är också viktigt att plantera om plantan, gärna i en vanlig lerkruka som både andas och åldras vackert. Då får plantan möjlighet att skapa nya rötter.

Har du några egna favoriter och vad ska man tänka på när man odlar dem
– Mina favoriter är kungsmynta, det vill säga oregano, som är både tålig och god. Den är också härdig, tar man in den när de första frostnätterna kommer och förvarar den svalt kan man sätta ut den igen i slutet på april eller maj när frostnätterna är över. Detsamma gäller kryddsalvia, som är så trevlig att ha i till exempel pastasåser. Även den klarar att vinterförvaras svalt inomhus. Buskbasilika är en annan favorit, den är lite större och yvigare än vanlig basilika, men har samma goda smak. Den är ettårig, men man har stor glädje av den under hela vår- och sommarsäsongen. Chili har också blivit mycket populärt att odla, eftersom den är lätt att sköta och finns i många olika varianter som är roliga att testa och förhöja matlagningen med.

Finns det något man kan odla nu på hösten/vintern, eller kan man börja förbereda för våren?
– Något som har blivit mycket populärt både att odla och att äta är kål, både grön- och svartkål. Det går bra att sätta ut dem i balkonglådorna nu. De klarar snö och kyla och även om de inte växer, så fungerar de bra både som prydnad och för att äta. Det finns plantor både i torghandeln och i handelsträdgårdar. Jag låter också trädgården flytta in på hösten genom att ta hela grenar från chiliplantan och örterna och hänga på tork i köket. På så sätt kan jag plocka torkade örter och chili hela vinterhalvåret. Dessutom ser det väldigt trevligt ut – och doftar gott.

Finns det sätt att förlänga odlingssäsongen?
– Mitt trädgårdsliv har förändrats helt sedan jag skaffade växthus. Tidigare var jag beroende av klimatet men nu kan jag till exempel skörda örter ändra fram till december. Jag har också slanggurkor som verkligen smakar gurka. Något som också är roligt att är att testa att odla lite mer exotiska plantor. Jag skördade till exempel nyligen tre små vattenmeloner och vindruvor från vinranka och det var en fantastisk känsla. Växthuset är också så mycket mer än plats för odling, det är ett rum i trädgården där vi kan sitta och koppla av och se vinden vina utanför. 

Följ Victoria på Instagram
@victoriaskoglund

Fakta

Victoria tipsar!

1. Ska du odla örter, satsa på riktiga plantor

2.Det är viktigt att plantera om plantan i en ny kruka

3.Många örter är går att ta in när frostnätterna börjar och sedan flytta ut till våren igen

4.Ta hela grenar från örter och chili och häng på tork i köket och skörda hela vinterhalvåret

5.Köp grön- och svartkålsplantor och sätt i balkonglådan på senhösten

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor