European Media Partner

Snabba Hus ger fler chansen till första lägenheten


Att det råder akut bostadsbrist på många håll, särskilt i storstäderna och på många universitetsorter, är allmänt bekant.

Bostadskonceptet Snabba Hus i Stockholm är en del av lösningen på problemet.

Det är en lösning på den mest akuta bostadsbristen som bygger på ett system med mobila, prefabricerade hyresrätter som är uppförda med tidsbegränsade bygglov, mark som senare kan komma att användas till annat.

Kön till en egen hyreslägenhet är lång, mycket lång. Särskilt i Stockholm och särskilt för unga vuxna som fortfarande studerar eller precis tagit steget ut i arbetslivet.

Ofta handlar det om flera år innan man får möjlighet att skaffa eget tak över huvudet.

Allt är dock inte nattsvart. På flera håll runt om i landet arbetas det för fullt med att utveckla smarta, billigare bostäder.

Ett av de mest spännande projekten är Snabba Hus, ett koncept som utarbetats av arkitektbyrån Andreas Martin-Löf Arkitekter i Stockholm.
– Det är en lösning på den mest akuta bostadsbristen som bygger på ett system med mobila, prefabricerade hyresrätter som är uppförda med tidsbegränsade bygglov, mark som senare kan komma att användas till annat, förklarar Andreas Martin-Löf.

Konceptet har utvecklats av ungdomsförbundet jagvillhabostad.nu i samarbete med Svenska Bostäder, Sveriges största kommunala bostadsbolag. Bostäderna är uppförda av byggföretaget Junior Living med deras patenterade modulbyggnadssystem.

– Fokus har från första början legat på en bra boendestandard i en trygg och trevlig omgivning, fortsätter Andreas Martin-Löf. Med Snabba Hus vill vi visa att det går att bygga kostnadseffektiva bostäder utan att tumma på varken kvalitet eller miljöaspekter.

Det första projektet med 280 lägenheter stod klart under sommaren 2016 i Stockholmsförorten Västberga. Förmedlingen till de över 8 000 som stod i kö för att få flytta in sköttes av Stockholms bostadsförmedling.

Snabba Hus bygger på yteffektiva lägenheter i modulform. Lägenheterna i Västberga är på 33 kvadratmeter med plats för en till två personer.
– I varje lägenhet finns ett litet allrum, sovalkov med plats för dubbelsäng, hall och ett fullt utrustat kök samt badrum med utrymme för tvättmaskin. Till varje lägenhet hör också en grund balkong med skjutdörr i glas, förklarar Andreas Martin-Löf.

Köksdelen som sträcker sig längs med den ena av långväggarna består förutom av köket även av garderober och en arbetsplats. I huset finns också gemensamhetsutrymme för umgänge samt generösa tvättstugor.

Hyran ligger på drygt 5 000 kronor i månaden.

Själva modulerna, som är fyra meter breda och tio meter långa, kommer nyckelfärdiga med långtradare från en fabrik i Kungsör. På varje långtradare får två moduler plats och på en effektiv byggdag har 16 till 18 moduler kunnat staplas på varandra och kopplas ihop med el, vatten och avlopp.

Att bygga på mark med tidsbegränsat bygglov, i det här fallet upp till 15 år, ställde ytterligare krav på husets konstruktion.

– Det ska givetvis vara lika enkelt att montera ner modulerna som det är enkelt att bygga upp dem den dagen marken eventuellt ska användas till något annat, säger Andreas Martin-Löf.

För att skapa känslan av ett ”riktigt hus” har mycket arbete lagts ner på att skapa en tilltalande exteriör, där loftgångarna i varje våningsplan försetts medpaneler av plast och raster av anodiserat aluminium. De bildar ett storskaligt rutmönster som ger fasaden ett tredimensionellt och ett spännande uttryck. Viktigt, menar Andreas Martin-Löf, eftersom huset är något av ett landmärke.

Hösten 2017 tilldelades Snabba Hus Västberga det prestigefulla priset Nordic Architecture Award i konkurrens med 135 andra byggprojekt i Norden. 

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor