European Media Partner

Stort behov av flygtekniker


Antalet flygplan i världen lär inte minska framöver, även om de troligen kommer se annorlunda ut, och behovet av flygtekniker kommer därför också vara fortsatt stort.

Text: Ylva Sjönell

Foto: Pressbild/SAAB

Hos oss på Saab finns stora möjligheter till utveckling i olika riktningar.

Redan i dag finns en stor brist på flygtekniker, allt de personer som arbetar med underhåll och reparation av flygplan och helikoptrar. Behovet är så sort så att utbildningscentrum i hela landet, från Nordiskt flygcentrum i Luleå till Östsvenska yrkeshögskolan i Linköping växlar upp för att möta marknadens ökade behov.

Vid Flygteknikcenter Ljungbyhed erbjuds en riksrekryterande yrkesutbildning med egna examensmål, där finns både gymnasieutbildning, yrkeshögskoleutbildningar och uppdragsutbildningar.

En av de tidigare studenterna är Li Hansson som i dag jobbar som flygtekniker på Saab, med underhåll av JAS Gripen. Hon gick både gymnasieutbildningen och YH-utbildningen i Ljungbyhed.
– Jag kände tidigt att jag ville jobba med flygteknik, det är kul med något som är lite annorlunda från de flesta andra utbildningar. Dessutom är jag uppvuxen bredvid en flygflottilj så jag har många gånger kollat in flygplanen och imponerats av den kraft de har, berättar hon.

Jobbet på hangaren för modifieringar och underhåll på Saab i Linköping tycker hon är både varierande och spännande.
– Det är en unik arbetsplats och jag känner att jag hela tiden lär mig nya saker, i och med att JAS Gripen fortsätter utvecklas. Jag gillar också att vara så nära flygplanen, att höra dem starta och landa få mig veta att jag är delaktig i att de fungerar.

Li Hansson uppskattar den utbildning hon på fick.
– Den var väldigt lärorik och att den var så bred innebar att jag hade kunnat söka mig till andra jobb, även utanför flygsektorn, vilket gjorde den än mer attraktiv.

Flygteknikcenter har utbildningstillstånd enligt de Europeiska Luftfartsbestämmelserna, vilket garanterar en mycket hög kvalitet på utbildningen. Det innebär också att utbildningsintyget som studenterna får efter utbildningen är giltigt i de cirka 30 länder som är knutna till det Europeiska Luftfartssamarbetet.
– Eftersom skolan har riksintag så bor många av eleverna också på skolans internat, var trevligt. Det finns en trevlig och familjär stämning runt hela skolan. Vi hade väldigt roligt tillsammans.

Gymnasieutbildningen till flygmekaniker i Ljungbyhed genomförs under tre år och består av teori varvat med praktik på skolan – och ute på olika flygföretag. YH-utbildningen är tvåårig och med samma typ av upplägg.

Utbildningarna riktar sig både mot civilt och militärt flyg vilket innebär att arbetsmöjligheterna efter examen stora. Att jobba med service och underhåll av flygplan är en internationell högteknologisk bransch med många möjligheter.
– Hos oss på Saab finns stora möjligheter till utveckling i olika riktningar. Man har stora möjligheter att arbeta utomlands. Där våra flygplan finns, finns också personal som hjälper till med underhåll och annat.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor