European Media Partner
Kerstin Sinha blev ilsken på krångliga digitala tjänster. På Säters DigidelCenter finns digitala vägledare som gärna hjälper till. SENIOR

Trygga din digitala vardag hos DigidelCenter

På Säters DigidelCenter kan invånarna få hjälp att testa och använda olika digitala tjänster. En av besökarna är Kerstin Sinha, som trots lång datorvana blev ilsken när hon fastnade i krångliga krav på uppdateringar. 

– Om det inte finns ett DigidelCenter är man väldigt utelämnad, säger hon. 

För att främja den digitala delaktigheten finns drygt 20 kommunala DigidelCenter runtom i Sverige. Där kan alla invånare få hjälp att använda sig av och upptäcka digitala verktyg och tjänster helt utan kostnad. Jonna Steinrud är bibliotekarie och processledare för Säters DigidelCenter som öppnade i bibliotekets lokaler 2019. Dit kommer invånare i alla åldrar för att få hjälp. 

– Bilden av digitalt utanförskap är alltid bredare än vad man tänker, säger Jonna Steinrud.


Jonna Steinrud, Bibliotekarie och processledare för Säters DigidelCenter


Livsförändringar som att sluta arbeta eller förlora en partner kan leda till att man hamnar efter i den digitala utvecklingen. Samtidigt pågår en snabb omställning av hela samhället. Ofta uppstår ett glapp mellan användarna och tjänsternas utformning. 

– Det finns en demokratisk aspekt av digital delaktighet. Livet händer digitalt och alla ska kunna ta del av det. Dessutom ska biblioteken verka för kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, vilket gör att samverkan mellan bibliotek och DigidelCenter passar så bra, säger Jonna Steinrud.


För 83-åriga Kerstin Sinha har det länge varit självklart att använda olika digitala tjänster. Hon är socialantropolog och kom i kontakt med datorer på 1980-talet. Senare utvecklade hon tekniken när hon inventerade folklig konst i Hälsingland. 

– Då använde vi tekniken till att sortera fakta och bygga upp egna system. Det fungerade jättebra, men sedan dess har systemen tagit över och nu sitter vi fast i dem, säger Kerstin Sinha. 


Med barn och barnbarn i Amerika är hon van att videochatta via Facetime och hon läser dagligen amerikanska tidningar på nätet. Dessutom använder Kerstin Sinha datorn för att se på SVT Play och upptäcka ny musik på Spotify. Men när banken och andra tjänster krävde krångliga uppdateringar blev hon arg och vände sig till DigidelCenter. Där kunde den digitala vägledaren Jenny Eriksson hjälpa till. 


För Kerstin Sinha är det en trygghet att kunna gå till DigidelCenter på biblioteket, istället för ett kommersiellt företag. 

– Biblioteken har en viktig funktion för att hjälpa folk i övergången till en annan kultur, vilket digitaliseringen egentligen handlar om. Det är samhällets ansvar att få med sig alla människor och biblioteken gör det väldigt bra!

Dela artikeln

Journalist

Annelie Drewsen

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor