European Media Partner

Två miljoner stulna bin kan förstöra skörden

Två biodlare har blivit bestulna på , bikupor och honung och miljontals bin. Det är en stöld som kan slå hårt mot hela den skånska skörden. 

Två biodlare i Skåne har blivit bestulna. På 2,1 miljoner bin från minst 50 bisamhällen. Vid stölderna försvann också honung, lådor, ramar och bivax, rapporterar SVT Nyheter

Patrick Nilsson är en av biodlarna som drabbades. Totalt 13 av hans bisamhällen mellan Eslöv och Örtofta har försvunnit: 
– Det är samma sorg som när man har fått avliva en hund, säger han till Skånska Dagbladet. 

Enligt organisationen Biodlarna stjäls det mellan 50 och 100 bisamhällen i Skåne varje år. En av anledningarna till detta kan vara att det råder brist på vilda bin över världen just nu. 

I Sverige är ett ändrat klimat en av faktorerna som gör det svårt för bina att överleva. Leif Olofsson är ordförande i Kronobergs biodlarförening och konstaterar för SVT Nyheter att en bister vinter är källan till problemet: 
– Våren har varit för kall för att arbetarbina ska kunna flyga ut och tömma tarmen. I stället har det gjort sina behov inne i kupan, vilket i sin tur leder till att många bin dragit på sig infektioner och därefter dött.


Den rådande bristen är akut i vissa delar av Sverige. I Kronoberg har minst 50 procent av bisamhällena dött till följd av den bistra vintern. 

En fortsatt torr vår har också varit ett problem för binas överlevnad. Den sommarvärme vi upplever just nu, tillsammans med bristen på regn har gjort att många växter torkar ut och inte producerar någon nektar – som är nödvändig föda för att bina ska orka flyga över stora arealer för att pollinera växter och träd. 

Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor