European Media Partner

Ulla Håkanson – fortfarande på topp


Att tävla är ett bra sätt att hålla sig i form, menar dressyrikonen Ulla Håkanson, som har siktet inställt på sommarens tävlingar i Falsterbo.

– Det har väl blivit ädlare hästar kan man säga, lite mer lämpade för tävling. Från början var det inom det militära och ridskolan man skulle ha hästar. De skulle vara lugna och sansade.

Åldern är bara en siffra. Detta blir tydligt i ett samtal med Ulla Håkanson, som 81 år gammal har som mål att vara med och tävla i Falsterbo i sommar.
– Om bara jag och min häst, Diddy Cool, håller oss friska.

På gården i Gärds köpinge, söder om Kristianstad, är det fullt upp. Här har Ulla Håkanson och hennes man fyra hästar – varav en tävlingshäst. De andra tre är pensionärer.
– Två av dem är 27 år och de promenerar i skogen bara.

Ulla rider alltid ut i skog och mark, något hon blivit lite av en ambassadör för inom ridsporten. Att rida utomhus ger sundare och friskare hästar menar hon.
– Och både hästar och ryttare behöver ju omväxling. Att rida runt, runt i ett ridhus skulle jag inte klara av.

Att så många ändå gör det, beror det på att de är rädda att deras fina tävlingshästar ska bli skadade om de rider ut, tror du?
– Ja, och att ryttaren är rädd. Man kan ta sällskap av en äldre häst med ryttare, för att ha sällskap i början.


Även hoppning är en viktig del av träningen.
– Jag hoppar alla mina dressyrhästar och gör cavalettiserier med dem. Till och med den här sista som jag har som aldrig någonsin hade varit utomhus, han har också fått hoppa.

Ulla syftar på sin tävlingshäst Diddy Cool, son till hennes tidigare Grand Prix-häst Richelle, som hon red Nations Cup i Falsterbo på för två år sedan.
– Han tyckte, precis som alla hästar tycker, att det är jättekul att hoppa. Vågar man inte hoppa själv så kan man faktiskt ha löshoppning.

När hon ser tillbaka på sin långa ryttarkarriär, vilken tid har varit mest glädjefylld?
– Det var väl då jag hade mina hingstar – Bobby, Tolstoy och Flamingo, tre Urbino-hingstar. Det är tiden med dem – förutom tiden med Ajax, som jag hade från början.

Det hörs på Ullas röst att valacken som hon skrivit en bok om, fortfarande har en stor plats i hennes hjärta.
– Eftersom det inte var någon enda människa som trodde på honom – att han över huvud taget skulle kunna bli dressyrhäst – så var det väldigt speciellt att han blev så framgångsrik i dressyr, efter att ha varit en hopphäst i svår klass. Det var ganska fantastiskt.

LÄS MER: Hemma hos Peder och Lisen

Ekipaget hamnade så småningom i OS i München 1972, där de kom trea i lag och sexa individuellt. Efter Ajax har hon ägnat sig helhjärtat åt dressyr.
Det har blivit ytterligare fem OS, sex VM och tio EM samt 47 SM för Ulla Håkanson, med totalt ett 50-tal medaljer i olika valörer.

När hon ser tillbaka, vilka är de stora förändringarna inom ridsporten?
– Det har väl blivit ädlare hästar kan man säga, lite mer lämpade för tävling. Från början var det inom det militära och ridskolan man skulle ha hästar. De skulle vara lugna och sansade.

När aveln har inriktats mer på tävling, vill det till att vi har ryttare som kan ta hand om de här fina hästarna, något Ulla Håkanson ”tyvärr ser för lite av”.
– De har ofta lite för bråttom, de unga ryttarna, med de här fina hästarna. En häst är ju inte färdigvuxen förrän den är sju år. Och det borde man tänka lite mera på och inte starta igång dem som fyra- och femåringar. De går så himla bra då, men sen varar de inte så länge tyvärr.

Ulla Håkanson har själv arbetat som tränare och hon har instiftat ett stipendium för unga ryttare.

Vilka är hennes bästa tips till unga ryttare som lider av prestationsångest?
– Att ta det lugnt med sina unghästar. Och ta hjälp av någon duktig tränare. Man behöver ofta hjälp, det behöver alla. Det är intressant att höra hur man ser från marken och få hjälp av någon erfaren tränare. 

Fakta

Fakta:

Ulla Håkanson har ridit 47 SM, varav 6 i hoppning: 1966-2018, och har 24 SM-medaljer: 12 guld, 7 silver, 5 brons (varav 2 silver i hoppning på Ajax). Hon har ridit 6 OS: 1972-2000, 6 VM: 1970-98 och 9 EM: 1971-2001.

Har skrivit boken ”Ajax och jag” (1987).

Diddy Cool är född 2006 (e. Daddy Cool, u. Richelle II).

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor